Економија

"Спремите се за пицу без парадајза": Ресторани у Великој Британији мењају јеловнике због цена поврћа

Италијански ресторани у Великој Британији приморани да замене традиционална јела "белим" верзијама због поскупљења њиховог основног састојка
"Спремите се за пицу без парадајза": Ресторани у Великој Британији мењају јеловнике због цена поврћаGetty © Theo Wargo / Staff

Припремите се за белу пицу и шпагете болоњезе без парадајза, поручује читаоцима британски "Гардијан".

Због великог поскупљења поврћа, италијански ресторани широм Британије морају да повећају цене јела и у неким случајевима потпуно избаце парадајз из својих јела.  

У протеклој години је у тој држави цена парадајза порасла чак четири пута, са 5 на чак 20 фунти по кутији, наводе из удружења кувара Федерационе Италиан Куоки Велике Британије.

Цена парадајза у конзерви се удвостручила, истичу, а ајсберг салата, која је претходне године коштала 7 фунти, сада кошта 22 фунте по кутији.  

Парадајз је међу намирница које су највише погођене несташицом воћа и поврћа у Великој Британији, због које су полице супермаркета празне. 

Енцо Оливери, председник удружења италијанских кувара у Британији, рекао је да је, након проблема са растућим трошковима и брегзитом, "веома тешко" време за италијанске ресторане, и упозорио да би неки могли да пропадну.

"Не видим никакво светло на крају тунела", рекао је он.

Италијански ресторани у Британији најчешће набављају парадајз из Италије, Шпаније или Марока.

"Али, пошто је несташица свуда, парадајз не долази ни са једног места", рекао је он.

Поједини ресторани, наглашава Оливери, прилагођавају се тако што мењају своје меније и праве "беле" пице и пасту без парадајза. 

Кувари, како наводи, користе сиреве као што је рикота или јефтиније поврће као што су тиквице или патлиџане као основу за сосеве.

Председник италијанског кулинарског конзорцијума Кармело Карневале је рекао да су цене парадајза само у последње две недеље порасле три пута. 

Власници ресторана су забринути за своју будућност, додао је он. 

Како наводи "Гардијан", британски министри ће ускоро одржати састанак са представницима малопродајних ланаца са циљем да се "снабдевање врати у нормалу".

image
VV inauguration
banner