Свет

Медији: Украјинске житарице намењене гладним нацијама завршиле као - храна за шпанске свиње

"Шпанија је платила више новца – а Украјина је испоручила", наводи се у извештају аустријског медија "Експрес"
Медији: Украјинске житарице намењене гладним нацијама завршиле као - храна за шпанске свињеGetty © Nathan Stirk/Getty Images

Скоро половина укупног украјинског извоза пшенице и кукуруза у ЕУ завршила је као храна за свиње у Шпанији од којих се производи светски позната шпанска пршута, указује нови извештај аустријског медија "Експрес".

Иако су позиви на отварање црноморског коридора аргументовани жељом да се нахране народи који пате од глади у Азији и Африци, већина украјинских житарица завршила је у ЕУ.

Процењује се да је око 2,9 милиона тона пшенице и кукуруза из Украјине извезено за Шпанију, где је коришћена као сточна храна, указује аустријски медиј и додаје да је свега 15 одсто извоза намењено земљама којима прети криза глади, попут Етиопије (увезено 167.000 тона) и Судана (увезено свега 65.000 тона).

"Шпанија је платила више новца – а Украјина је испоручила", наводи се у извештају.

Након што су Кијев и његови западни савезници месецима оптуживали Русију да "блокира" украјинске луке, УН и Турска су посредовале у преговорима о аранжману за извоз жита из Украјине и Русије, преко посебних коридора у Црном мору.

"Споразум о житу" најављен је у августу прошле године представљен је као начин да се избегне глад у деловима Африке и Азије, који увелико зависе од увоза из Русије и Украјине, а који је поремећен сукобом и западним санкцијама.

Међутим, испоставило се да је жито из Украјине завршавало углавном као храна за животиње, а отпремано је махом у европске и турске луке. Москва је указала да је до децембра 6,4 милиона тона украјинског жита извезено у ЕУ, од чега 43 одсто кукуруза и 29 одсто пшенице.

Стални представник Русије при Уједињеним Нацијама Василиј Небензја указао је недавно у интервјуу за РТ да, иако западне санкције технички не обухватају извоз житарица, оне се односе на осигурање и друге пропратне услуге при извозу, и тиме онемогућавају Москву да достави храну и ђубриво тамо где су они најпотребнији.

image