Економија

Бајден због избора распродаје нафту из националних резерви

Администрација актуелног председника САД покушава да смањи рекордну инфлацију
Бајден због избора распродаје нафту из националних резерви© unsplash

Бајденова администрација планира да прода нафту из Стратешких резерви нафте како би смањилa цене горива.

Председник Џозеф Бајден ову меру предузима уочи конгресних избора у САД који се одржавају следећег месеца.

Бајден је прошле недеље рекао да су цене горива превисоке и да ће ове недеље рећи више о смањењу трошкова. Шеф кабинета Беле куће Рон Клајн написао је на Твитеру да ће Бајден дати изјаву о ценама у среду.

Растуће малопродајне цене горива подстакле су инфлацију у САД, која је на највишем нивоу у последње четири деценије. Просечна цена галона (3,8 литара) бензина у САД је у јуну износила 5,00 долара, што је цена која представља преломну тачку за привреду.

Продајом би се пласирало преосталих 14 милиона барела од 180 милиона барела нафте, колико је Бајденова администарција допустила да се ослободи од маја. 

Дејвид Турк, заменик секретара за енергетику, такође је прошле недеље најавио да би администрација искористила стратешке резерве нафте у наредним месецима ради стабилизације тржишта нафте.

Администрација у Вашингтону је разговарала и са нафтним компанијама о продаји додатних 26 милиона барела коју је одобрио Конгрес у фискалној 2023. години, која је почела 1. октобра.

Званичници Бајденове администрације су последњих месеци позвали и прерађиваче нафте, укључујући Ексон Мобајл, Шеврон и Валеро да не повећавају извоз горива и упозорили их да би могли да предузму мере ако фабрике не направе залихе.

Администрација САД није скинула са стола ни потенцијалну забрану извоза бензина и дизела, иако противници таквог потеза кажу да би то погоршало енергетску кризу у Европи и подигло цене горива у Америци.

Рекордна инфлација у САД представља ризик за опстанак демократа на власти уочи избора за Представнички дом Конгреса и трећину Сената који се одржавају у новембру.

image