Економија

Глобал тајмс: Прошли су дани када су САД доносиле одлуке о нафти

Одлука организације ОПЕК+ да смањи производњу нафте јасан је показатељ да ове земље више нису спремне да попуштају пред америчком глобалном стратегијом
Глобал тајмс: Прошли су дани када су САД доносиле одлуке о нафти

Одлука организације ОПЕК+ да смањи производњу нафте могла би да буде почетак велике промене када је реч о глобалној понуди и потражњи нафте. То заправо значи да би могла да буде означена као почетак губитка контроле САД над глобалним тржиштем нафте, пише "Глобал тајмс".

"Прошли су дани када су САД доносиле одлуке на глобалном тржишту нафте. Одлука организације ОПЕК+ да смањи производњу нафте упркос противљењу САД, јасан је показатељ да ове земље извознице нафте више нису спремне да попуштају пред америчком глобалном стратегијом", пише кинески лист.

Додаје се да би у САД могла да се јави висока стопа инфлације и све већи енергетски трошкови, док Русија, са друге стране, може имати користи од смањења производње уз повећање прихода од продаје нафте, чиме би био ослабљен ефекат западних санцкија.

"Саудијска Арабија, Русија и други извозници нафте требало би да даље координишу са Кином, Индијом и другим земљама у развоју по питању снабдевања нафтом. Разлог за то је чињеница да земље у развоју често нису у стању да се такмиче са западним земљама у снабдевању енергијом и стога су принуђене да се носе са несташицом исте", указује овај кинески лист.

Наводи се да су, од почетка руско-украјинског сукоба, Кина и Индија велики купци руске нафте, као и да приликом куповине нису користиле амерички долар. 

"С обзиром на то да ће се друге земље у развоју вероватно суочити са изазовима у снабдевању енергијом и решавању проблема као резултат јаке доларске политике ФЕД-а, све је већа хитност да ојачају енергетску координацију", истиче "Глобал тајмс".

Међутим, лист закључује да појачана координација између земаља у развоју не значи да ће оне заузети страну у руско-украјинском сукобу, као и да је основна сврха овакве сарадње да се помогне сиромашнијим земљама како би светска економија несметано могла да настави напред.

image