Економија

Франак изгубио магију: Крах "Креди Свиса" срозао имиџ швајцарске валуте

"Швајцарац" који је годинама словио за сигурну валуту, сада је уздрман сломом познате банке
Франак изгубио магију: Крах "Креди Свиса" срозао имиџ швајцарске валутеwww.globallookpress.com © Sonja Jordan/http://imagebroker.com/#/search/

Швајцарски франак није оправдао своју репутацију сигурног уточишта током колапса "Креди Свиса", пошто су инвеститори потражили сигурну луку негде другде, подигавши на тај начин вредност злата у швајцарским трезорима али не и националне валуте.

Менаџери новца решили су се "швајцараца" најбрже у протекле две године уочи УБС-овог драматичног преузимања "Креди Свиса", пише Ројтерс.

Швајцарски франак, који се често користио као уточиште у временима тржишног стреса или нестабилности, изгубио је 0,9 одсто своје вредности у односу на долар 13. марта.

Истовремено, вредност јапанског јена, који се такође сматра уточиштем у немирним временима, порасла је 2,6 одсто у односу на долар. Откако су се 9. марта појавили проблеми у "Силикон вели банци" јен је ојачао за 5,5 одсто у односу на долар.

Вредност злата, још једног традиционалног сигурног уточишта, порасла је за више од пет одсто у недељи после 13. марта на више од 2.000 долара по унци, што је највиши ниво у последњих годину дана, док су државне обвезнице забележиле неке од највећих прилива у деценијама.

"То дефинитивно има везе са дешавањима у банкарском сектору", рекла је Ројтерсу Кирстин Кундби-Нилсен, аналитичар у Банци Данске.

Швајцарска национална банка (СНБ) је у недељу организовала уговор вредан три милијарде долара за УБС да купи ривалски "Креди Свис", уз огромну гаранцију од до 260 милијарди долара, трећину националне производње земље, уз подршку државне и централне банке.

"Да није 'Креди Свис' већ било која друга европска банка упала у невоље, видели бисте да швајцарски франак нагло расте јер би то било сигурно уточиште за европски ризик", рекао је Франческо Песоле, стратег у ИНГ-у.

Историјски, вредност "швајцарца" расла је у временима кризе, од напада на САД 2001. преко финансијске кризе 2008, дужничке кризе у еврозони 2011-2012. и потом у јеку пандемије.

Дуга историја политичке неутралности Швајцарске, али активна интеграција у глобалну економију, такође је помагала земљи да пружи уточиште у временима појачаних геополитичких тензија.

Ситуација се сада променила и аналитичари не могу са сигурношћу да кажу да ли ће овај сценарио имати ограничене последице по франак у догледној будућности.

image