Економија

Медији: Преузимање "Креди Свиса" историјски скандал, ужасно по кредибилитет Швајцарске

Зомби је отишао, али појавило се чудовиште, пишу локални медији
Медији: Преузимање "Креди Свиса" историјски скандал, ужасно по кредибилитет Швајцарске© Tanjug/Ennio Leanza/Keystone via AP

Реакције јавности на преузимање банке "Креди Свис" од стране УБС-а у великој мери су негативне, пише "Шпигл" и додаје да изрази као што су "скандал" и "неуспех" доминирају у медијским извештајима, те да политичари упозоравају на могуће опасности.

Швајцарски лист "Ноје цирхер цајтунг" објавио је наслов "Зомби је отишао, али појавило се чудовиште", док је "Тагес-Анцајгер" преузимање "Креди Свиса" описао као "историјски скандал".

Лидер парламентарне групе швајцарских Социјалдемократа Роџер Нордман истакао је да "нови УБС представља огромну опасност", јер је, како је навео, таква банка превелика за Швајцарску.

Посланик друге по величини политичке странке у Швајцарској говорио је о "огромном скандалу" и "потпуном промашају" надзорних органа.

"Оно што се догодило је ужасно за кредибилитет Швајцарске", рекао је Нордман, указавши да банке више не изгледају кредибилно.

Са друге стране, ФДП је поздравио преузимање "Креди Свиса", с обзиром на драматичан развој догађаја и могуће несагледиве последице, наводи "Шпигл".

Међутим, из те странке су истакли да је оно што се догодило "Креди Свису" срамота за Швајцарску.

Владајућа Швајцарска народна партија (СВП) за неуспех је окривила фаталне управљачке одлуке и агресивну међународну стратегију "Креди Свиса".

"Ово је очигледно пропало и сада угрожава целу банку и хиљаде радних места", упозорили су из СВП.

Реаговали су и запослени, па је тако Удружење запослених у банкама позвало УБС да се уздржи од смањења броја радника.

"УБС као нови послодавац има обавезу, поготово због користи коју има од државних гаранција, да отпуштање радника сведе на апсолутни минимум", навели су из Удружења.

image
VV inauguration
banner