Економија

Шеф Саудијске националне банке поднео оставку након коментара о "Креди Свису"

Председник највећег акционара "Креди Свиса" напустио Саудијску националну банку из "приватних разлога"
Шеф Саудијске националне банке поднео оставку након коментара о "Креди Свису"© Tanjug/Michael Buholzer/Keystone via AP

Председавајући Саудијске националне банке (СНБ), Амар Ал Худаири, поднео је оставку из "личних разлога" након што је највећи зајмодавац у краљевству доспео у жижу јавности после колапса "Креди Свиса".

Ал Худаири је раније овог месеца рекао "Блумбергу" да његова банка, која је прошле године купила удео од нешто мање од 10 одсто у "Креди Свису", више неће пружати никакву финансијску помоћ швајцарској банци зато што не жели да буде суочена са регулаторним ограничењима.

Његови коментари довели су до пада цене акција "Креди Свиса" због чега је на крају швајцарска влада морала да се обрати УБС групи да спаси банку. Истовремено, све европске банке изгубиле су на рејтингу, јер су се инвеститори клонили ризика након колапса три зајмодавца у САД.

"Председавајући СНБ-а је био жртва давања свог искреног мишљења у тако напетом тренутку за 'Креди Свис'" рекао је Мухамед Али Јасин, специјалиста за тржишта капитала и саветник за инвестиције. "Гледајући уназад, гледајући стопу откупа 'Креди Свиса' од стране УБС-а, његов одговор је био исправан правац акције: чекање да криза буде јаснија."

У данима након својих коментара, Ал Худаири је покушао да смири тржиште, рекавши за Си-Ен-Би-Си да је паника око пада акција "Креди Свиса" "потпуно неоправдана".

Иако су његове примедбе биле у складу са претходним ставом саудијске банке, ипак су виђене као преломан тренутак за шансе за опстанак "Креди Свиса", нарочито јер их је неколико дана касније преузела УБС.

Саудијска национална банка, која је у власништву државног фонда краљевства са 37 одсто, видела је да је вредност њене инвестиције у "Креди Свис" нагло пала за око милијарду долара за неколико месеци након што је прошле године купила око 9,9 одсто акција за 1,4 милијарде франака.

За то време, акције у Саудијској националној банци су пале за око трећину, избрисавши више од 25 милијарди долара са своје тржишне вредности пре уговора "Креди Свиса" са УБС. Акције су у понедељак порасле за један одсто у Ријаду.

image