Економија

Освета се служи хладна: Саудијска Арабија и геополитика кризе "Креди Свис" банке

Позајмицом од 54 милијарде долара, "Креди Свис" је практично национализован. Не зато што је Швајцарска то желела, него зато што је морала
Освета се служи хладна: Саудијска Арабија и геополитика кризе "Креди Свис" банке© Tanjug/Ennio Leanza/Keystone via AP

Цене акција швајцарске банке "Креди Свис", која протеклих десет година покушава да се избори са низом скандала, драматично су пале након што је највећи акционар банке - Саудијска национална банка - поручио да више неће улагати у швајцарског зајмодавца.

Агенција Асошијетед прес "објаснила" је да су се Саудијци повукли како би избегли регулаторна ограничења која се односе на акционаре чији је удео изнад 10 одсто.

У покушају да се извуче из "буле", банка се обратила се за помоћ Централној банци Швајцарске и позајмила 50 милијарди франака (53,7 милијарди долара). С обзиром на историју проблема са ликвидношћу, малверзација и скандала, велика је вероватноћа да банка неће моћи да врати ту позајмицу, што значи да је, практично, "Креди Свис" национализован.

Угледни амерички адвокат, економиста и инвестициони банкар Џејмс Рикардс, познат по томе што је још 2009. упозоравао на рањивост америчког долара али и ризике од понављања кризе 2008. године, пружио је мало другачије виђење повлачења Саудијске Арабије из проблематичне банке.

Укратко, у питању су геополитички, а не само финансијски разлози.

"'Креди Свис' је био веома агресиван у замрзавању руске имовине и примени санкција. Тада се Кина придружила Русији. Кина је највећа муштерија Саудијске Арабије. Онда је Саудијска Арабија одбила да спасе 'Креди Свис'. Сада је 'Креди Свис' де факто национализован. Видите како све функционише?", пише Рикардс.