Економија

Инвестициони фондови са имовином вредном више од билион евра представљају озбиљан ризиk

Комерцијална имовина инвестиционих фондова могла би да представља приличан ризик по тржиште, упозорила је Европска централна банка
Инвестициони фондови са имовином вредном више од билион евра представљају озбиљан ризиkGetty © Joe Raedle / Staff

Средства која се улажу у комерцијалну имовину представљају претњу финансијској стабилности након значајног раста у последњој деценији, упозорава Европска централна банка (ЕЦБ).

Нето вредност имовине инвестиционих фондова у некретнине се више него утростручила на више од 1 билион евра (1,1 билион долара) у последњих 10 година, повећавајући њихову међузависност са тржиштима некретнина, саопштила је ЕЦБ.

Централна банка ЕУ упозорава на неусклађеност јер инвеститори имају много могућности да повуку новац, док је сама имовина прилично неликвидна. То је може учинити рањивим на кризе попут оних које су недавно одјекнуле кроз финансијски систем, наводи "Блумберг".

Нестабилност би стога "могла имати системске импликације" на комерцијалне некретнине, "што би заузврат могло утицати на стабилност ширег финансијског система" и реалну економију, саопштила је ЕЦБ.

Аналитичари су указали на "Блекстон" фонд за некретнине као недавни пример фонда који је морао да ограничи откуп пошто су инвеститори извлачили новац. Забринутост око тржишта некретнина могла би да подстакне даље повлачење, рекли су они.

Комерцијална имовина је страдала јер је пандемија подстакла политику рада од куће и е-трговину. Сада, неизвесни економски изгледи и брзо повећање каматних стопа у циљу борбе против инфлације представљају додатне ризике.

Требало би развити правила која ће помоћи фондовима да боље "управљају скоковима у потражњи за ликвидношћу и да интернализују трошкове откупа који могу настати током стреса на тржишту", наводи се извештају ЕЦБ. То би могло укључивати нижу учесталост откупа и дужа обавештења инвеститора, наводи се у саопштењу.

image