Економија

Суноврат поверења у економију еврозоне

Проблеми у индустријском сектору и банкарска криза одразили се на поверење грађана у еврозони
Суноврат поверења у економију еврозонеwww.globallookpress.com © Fernando Gutierrez-Juarez

Поверење у економију у земљама еврозоне драстично је пало током овог месеца, пошто је индустрија изгубила замах, преноси "Блумберг".

Индекс који мери поверење јавности у економију у земљама ЕУ које користе евро опао је са 99,6 у фебруару на 99,3 у марту, објавила је Европска комисија. Реч је о другом месецу за редом током ког је дошло до пада вредности тог индекса.

Док је услужни сектор остао стабилан услед повећане потражње, индустрија је у паду, а опоравак потрошачког поверења је заустављен.

Иако је зима у земљама еврозоне била далеко блажа од очекиване, производни сектор се и даље мучи. Поред тога, иако је инфлација у благом паду, она је и даље изузетно висока у поређењу са нормалним вредностима.

Да ситуација буде још гора, криза на финансијским тржиштима, која је започела са друге стране Атлантика, дошла је и до Европе након што је, уз посредство швајцарских власти, УБС преузео посрнули "Креди Свис".

Најновије турбуленције вероватно нису у потпуности утицале на мартовско истраживање, јер је око две трећине одговора пословних менаџера и најмање 80 одсто одговора потрошача прикупљено пре избијања најновије банкарске кризе.

image