Економија

Борба против америчких санкција: Шеф безбедности Ирана са Путином разговарао о дедоларизацији

Долар полако излази из оптицаја у Русији, Ирану
Борба против америчких санкција: Шеф безбедности Ирана са Путином разговарао о дедоларизацији© Tanjug/AP Photo/Matt Slocum

Највиши безбедносни званичник Ирана Али Шамкани и руски председник Владимир Путин имали су опсежне разговоре о дедолризацији трговине између две земље погођене санкцијама, пренели су ирански медији.

Шамкани је посетио Москву почетком фебруара и са руским лидером разговарао о ублажавању последица америчких санкција Ирану и Русији, укључујући напоре да се амерички долар избаци из билатералне трговине, пренела је новинска агенција Фарс.

Агенција наводи да су се Путин и Шамкани договорили да Иран и Русија повећају удео других главних валута, укључујући кинески јуан, емиратски дирхам и индијску рупију, у својим девизним резервама.

У извештају се наводи да је споразум био основа за Шамканијеве консултације у Кини, Уједињеним Арапским Емиратима и Ираку како би се побољшао приступ Ирана међународној трговини.

Шамахани је отпутовао у Москву да присуствује регионалном самиту о Авганистану. Бивши командант морнарице, који води Врховни савет за националну безбедност Ирана, је почетком марта у Пекингу постигао договор са својим саудијским колегом Мусаадом бин Мохамедом Ал-Аибаном о оживљавању дипломатских веза између Ирана и Саудијске Арабије.

Шамкани је прошлог месеца такође отпутовао у Абу Даби и Багдад у посете за које су многи рекли да имају за циљ јачање економских веза Ирана са два арапска суседа.

image
VV inauguration
banner