Свет

"Фајненшел тајмс": Састанак Саудијске Арабије и Ирана у Пекингу, Кина шири утицај

Кина је посредовала у споразуму дугогодишњих ривала након неколико дана тајних састанака, што сигнализира да је Пекинг одлучан да прошири своју дипломатску улогу у региону који је традиционално био део сфере утицаја САД
"Фајненшел тајмс": Састанак Саудијске Арабије и Ирана у Пекингу, Кина шири утицај© Foto Tanjug/Iranian Foreign Ministry via AP

Први састанак министара спољних послова Саудијске Арабије и Ирана после седам година у Пекингу, након што су се две државе договориле да ће обновити дипломатске односе, показује растући утицај Кине на Блиском истоку, пише "Фајненшел тајмс". 

Седмогодишњи раздор блискоистичних ривала окончан је у марту захваљујући значајном споразуму о обнови дипломатских односа који је потписан у Кини.

Кина је посредовала у споразуму након неколико дана тајних састанака, што је најновији знак да је Пекинг одлучан да прошири своју дипломатску улогу у региону који је традиционално био део сфере утицаја САД, пише "Фајненшел тајмс". 

Споразум је уследио неколико месеци након што је кинески председник Си Ђинпинг посетио Саудијску Арабију у децембру.

"Фајненшел тајмс" истиче да је за разлику од млаког пријема председника САД Џозефа Бајдена у јулу, Сија у Саудијској Арабији дочекала раскошна добродошлица. 

Бајден је приликом посете арапским лидерима рекао да "Вашингтон неће стајати по страни и дозволити Кини, Ирану и Русији да истисну САД из региона", наводи се у тексту.

Министри спољних послова потврдили су да ће започети процес поновног отварања амбасада, те да ће наставити сарадњу на безбедносном и економском плану, наводи се у заједничком саопштењу које је пренела иранска државна новинска агенција ИРНА.

Две државе ће такође покренути процедуре за поновно успостављање и олакшавање процеса издавања виза.

Конзулати у иранском граду Машхаду на североистоку земље и Џеди у Саудијској Арабији такође би требало да буду поново отворени.

"Две стране су се сложиле да прошире сарадњу у свим областима које могу да побољшају безбедност, стабилност и просперитет у региону", наводи се у саопштењу у коме се, између осталог, Иран и Саудијска Арабија захваљују Кини.

Ријад је прекинуо везе са Техераном 2016, када су ирански демонстранти упали у саудијску амбасаду у Техерану протестујући због погубљења дан раније истакнутог шиитског клерика.

Свађа је подстакла тензије у региону које су већ биле високе због тога што су две државе подржале супротстављене стране у рату у Јемену.

image