Економија

ММФ омашио прогнозу: Глобални раст спорији него што смо мислили

Британски економисти који се баве залихама новца, а који у пандемији тачно предвидели високу инфлацију пре било кога другог, поново звоне на узбуну
ММФ омашио прогнозу: Глобални раст спорији него што смо мислили© Stephen Jaffe

Међународни монетарни фонд саопштио је да ће глобални раст ове године успорити више него што је раније предвиђао, делом због недавног потреса у финансијском сектору, објавио је "Блумберг".

Главни економиста фонда рекао је да ће банке убудуће бити нешто "паметније" у кредитирању. Неке од највећих америчких банака пријавиле су веће приходе од кредитирања у прошлој години пошто су Федералне резерве подигле каматне стопе.

Планирано смањење производње нафте од стране ОПЕК+ већ најављује веће цене, и тиме повећавају ризике од рецесије јер ће потрошачи имати мање новца да га потроше негде другде. Америчка инфлација је само мало попустила прошлог месеца, али притисци на цене су и даље повећани.

Британски економисти који се баве залихама новца, а који у пандемији тачно предвидели високу инфлацију пре било кога другог, поново звоне на узбуну. Раст новчане масе се урушава у Великој Британији, еврозони и САД, а они то читају као упозорење на рецесију и дефлацију.

Инфлација у Кини остала је пригушена у марту, што сугерише да ће можда бити потребно више монетарних или фискалних стимулација да би се ојачао опоравак привреде. Индекс потрошачких цена порастао је прошлог месеца за 0,7 одсто у односу на пре годину дана, мање од 1 одсто који су прогнозирали економисти. Дефлација цена произвођача се попела на 2,5 одсто, што је најнижи ниво од јуна 2020.

image