Економија

Прогноза ММФ-а: Русија боље од очекиваног, испред Немачке и Велике Британије; Шта чека Србију?

Ако дође до значајног финансијског шока - нешто чему је ММФ дао ризик од 15 одсто - фонд наводи да ће глобални раст вероватно пасти испод стопе раста становништва, што ће довести до глобалне рецесије
Прогноза ММФ-а: Русија боље од очекиваног, испред Немачке и Велике Британије; Шта чека Србију?www.globallookpress.com © Cfoto/Keystone Press Agency

Међународни монетарни фонд (ММФ) упозорио је да светску економију чека "тешко слетање" ако упорна инфлација буде дуго форсирала високе каматне стопе, повећавајући тако финансијске ризике.

Иако је ММФ оставио своје укупне економске прогнозе углавном непромењене од јануара у свом најновијем прегледу светске економије, објављеном у уторак, наглашено је да знаци опоравка у виду нижих цена енергената и хране, прикривају мрачнију стварност, пише "Фајненшел тајмс".

Главни економиста ММФ-а Пјер-Оливије Гурнишас каже да "испод површине... расту турбуленције, а ситуација је прилично нестабилна".

"Инфлација је много 'лепљивија' него што се очекивало чак и пре неколико месеци", рекао је он. "Више забрињава то што оштро пооштравање (монетарне) политике у протеклих 12 месеци почиње да има озбиљне нуспојаве за финансијски сектор".

ММФ је у својој прогнози навео да су превирања на тржишту државних обвезница Велике Британије прошле јесени и прошломесечна банкарска турбуленција у САД показали "значајне рањивости које постоје и међу банкама и небанкарским финансијским институцијама".

"Шансе за тешко слетање су нагло порасле", саопштио је ММФ.

Иако је банкарски систем био далеко отпорнији него током кризе 2008, креатори политике морали су да "размисле о томе шта би могло да крене наопако", рекао је Гурнишас за "Фајненшел тајмс".

Нове прогнозе ММФ-а показале су шансу од 25 одсто да би годишња стопа глобалног раста могла пасти испод два процента 2023. године, што је ризик двоструко већи од уобичајеног. Последњи пут када је глобална економија толико споро расла било је 1970.

Ако дође до значајног финансијског шока - нешто чему је ММФ дао ризик од 15 одсто - фонд наводи да ће глобални раст вероватно пасти испод стопе раста становништва, што ће довести до глобалне рецесије.

У непромењеној централној прогнози ММФ-а, очекује се да ће глобална економија порасти 2,8 одсто у 2023. години, на три процента у 2024. и остати на том нивоу до око 2028. године.

Прошле недеље, Кристалина Георгијева, генерални директор ММФ-а, рекла је да су ово најслабији средњорочни изгледи за глобалну економију од 1990. године.

Гурнишас је "Фајненшел тајмсу" рекао да ММФ очекује "супербрзи" раст у Кини као и да ће се глобална продуктивност погоршати док ће економије патити од последица пандемије и геополитичких тензија.

Русија и Србија стоје боље од еврозоне

Америчка економска прогноза је повећана у односу на јануарску прогнозу и фонд сада очекује раст од 1,6 одсто у 2023. и 1,1 одсто у 2024. Пре три месеца, ММФ је предвиђао повећање од 1,4 одсто ове године праћено растом од 1,1 одсто у 2024. години.

Очекује се да ће еврозона ове године расти спорије од 0,8 одсто, јер се земље чланице суочавају са прошлогодишњим повећањем цена енергената, пре него што се опораве на стопу од 1,4 одсто 2024.

Предвиђена стопа раста Кине од 5,2 одсто за 2023. у складу је са циљем владе Пекинга, иако ММФ очекује да ће успорити на 4,5 одсто 2024.

ММФ је повећао своју прогнозу БДП-а Русије за 2023. на раст од 0,7 одсто са 0,3 процента, што значи да се руска економија боље котира од немачке која ће пасти на -0,1 одсто у овог години, односно британске за коју се предвиђа негативна стопа од -0,3 одсто.

Стопа раста српске економија ће, према процени ММФ-а, износити два одсто у 2023. и три одсто у 2024. години - боље од еврозоне и САД.

image