Економија

Заобилажење санкција: 54 немачке компаније повећале извоз у Казахстан за 10.000 одсто

Ерленд Болман Бјортвед тврди да су он и његов тим уочили "сумњиве обрасце" који показују да је Немачка, преко суседних држава, извезла робу у вредности од две милијарде евра
Заобилажење санкција: 54 немачке компаније повећале извоз у Казахстан за 10.000 одсто© Maksim Konstantinov/Global Look Press

Антируске санкције се систематски и у великим размерама заобилазе преко суседних земаља попут Казахстана и Јерменије, тврди директор консултантске куће из Осла Ерленд Болман Бјортвед, који је последњих месеци испитивао трговинске везе запада са Русијом и, како каже, "уочио обрасце који би требало да дигну узбуну на Западу".

Економиста, који је своја открића представио и немачком министарству економије, а недавно се сусрео и са саветником Владимира Зеленског, у интервјуу за "Шпигл" тврди да роба, па чак и она неопходна за Специјалну војну операцију, у великим количинама долази до Јерменије и Казахстана, одакле се препродаје Москви.

"То звучи апстрактно, али на крају свака испорука сваке компоненте повећава патњу у Украјини, али и трошкове њених западних савезника", упозорава Болман Бјортвед.

Он наводи да је трговина 17 најважнијих западних трговинских партнера са Русијом знатно смањена, али да је истовремено, извоз у суседне земље Русије повећан у мери "која се може објаснити само препродајом у Русију".

Саговорник "Шпигла" оцењује и да је од марта до децембра 2022. године Русији додатно продата роба у вредности од око осам милијарди евра, и  то заобилазним путевима којима тамо није смела да стигне.

"Извоз из Немачке вредео је око две милијарде евра, а Литванија је изненађујуће заузела друго место са скоро 1,5 милијарди евра индиректног извоза у Русију. Следе САД са 980 милиона евра, Пољска са 725 милиона евра и Јапан са 575 милиона евра. Скоро половина овог прикривеног руског извоза се обрађује преко Казахстана", истиче Болман Бјортвед.

Представници немачких пословних удружења, али и владе Казахстана, кажу да заобилажење санкција није једино објашњење за скок трговинских токова преко Русији суседних земаља, а један од главних аргумената којим се објашњава статистика је чињеница да је у тим државама висока инфлација.

"Мислим да је то претеривање: у Казахстану је, на пример, инфлација била 19,9 одсто, али у међународној робној трговини промене цена обично прате стопу инфлације у земљама извозницама и то око 10 одсто. Казахстански економски раст износио је 3,1 одсто у 2022. години. Тиме се не може објаснити удвостручење немачког извоза у земљу. За нашу процену индиректне трговине са Русијом, упоредили смо учинак извоза у 2022. са трговином у претходним годинама и сматрали смо сумњивим само трговинске токове који су премашили повећање од 20 одсто у односу на ниво претодних година", појашњава економиста како су он и његов тим "провалили" заобилажење санкција.

Они су, додаје, пажљиво посматрали податке о 20 потенцијално војних производа и пронашли бројне компаније за које постоји опасност да заправо помажу у заобилажењу санкција. Реч је, наиме, о компанијама су повећале продају у Казахстану за 10.000 процената.

"Немачка има повода да размисли, јер 54 од 224 компаније су из те државе. Из САД их долази 26, једанаест из Италије. Из Велике Британије су, пак, само три", наводи Болман Бјортвед.

Не може се доказати да су то фирме које су прекршиле санкције, али су, како он сматра "у ризику" да њихова роба из Казахстана оде даље у Русију. Зато би, саветује он, морале да преиспитају своје пословање са Казахстаном и другим земљама и запитају се, јесу ли учиниле довољно да зауставе препродају робе Русији.

image