Свет

Фон дер Лајен у Кијеву позива ЕУ: Предузмите мере против оних који заобилазе санкције Русији

После састанка са председницом Европске комисије, украјински председник Владимир Зеленски затражио је што скорији почетак преговора о уласку Украјине у ЕУ
Фон дер Лајен у Кијеву позива ЕУ: Предузмите мере против оних који заобилазе санкције Русији© Tanjug/AP Photo/Efrem Lukatsky

Председник Украјине Владимир Зеленски затражио је данас на заједничкој конференцији са председницом Европске комисије Урсулом фон дер Лајен да Европска унија у скорије време започне преговоре о уласку Украјине у ЕУ. 

Фон дер Лајен је, како преносе светске агенције, стигла данас у Кијев поводом Дана Европе како би пружила подршку Украјини.

Зеленски је обраћајући се новинарима рекао да је "одавно дошло време да се уклони вештачки створена политичка неизвесност у односима Украјине и ЕУ". Додао је да је време да дође до позитивне одлуке и започињања преговора о чланству Украјине у ЕУ, истичући да се нада да ће у јуну ове године Украјина бити оцењена позитивно када је реч о учињеном напретку у оквиру евроинтеграција.

У разговору са представницом ЕК, како је рекао, било је речи и о муницији.

"Захвалио сам се Урсули за то што је Европска унија спремна да Украјини да крајње неопходних милион јединица муниције. Размотрили смо главно питање - брзина куповине и испоруке муниције, јер потреба за њом на бојном пољу постоји већ сада".

Фон дер Лајен и Зеленски су се дотакли и теме куповине украјинских житарица, за шта је председник Украјине рекао да веома разочарава одлука неких европских земаља да одустану од увоза украјинских пољопривредних производа. 

Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен позвала је на заједничкој конференцији за медије чланице ЕУ да предузму мере против земаља које помажу Русију да заобиђе западне санкције.

Она је рекла да би те мере требало да буду део новог пакета санкција Русији о којима земље чланице већ преговарају, пренео је АП.

"Видели смо раст веома необичних трговинских токова између Европске уније и одређених трећих земаља. Та роба потом завршава у Русији", рекла је Фон дер Лајен.

Она није навела на које земље мисли, али званичници Европске уније већ неко време изражавају забринутост због робе која преко Кине и Ирана стиже до Русије, пише америчка агенција.

Како је истакла, ове мере би се уводиле веома опрезно након озбиљне анализе ризика и одобрења држава чланица.

image
VV inauguration
banner