Економија

Србија све ближа споразуму о привилегованом положају у Кини

Томислав Момировић каже да би се потписивањем овог споразума омогућио већи извоз наших компанија, већи привредни раст, као и повећање кинеских инвестиција
Србија све ближа споразуму о привилегованом положају у Кини© Танјуг/ Сава Радовановић

Прва рунда преговора са Кином око закључивања Споразума о слободној трговини завршава се сутра, а после данашњег пленарног састанка министар унутрашње и спољне трговине у Влади Србије Томислав Момировић за Танјуг је рекао да преговори теку у пријатељском духу, али да се Србија бори да добије привилегован приступ за своје компаније на овом великом тржишту. Према његовим речима очекује се да се споразум потпише до краја године и да његова примена почне 2024. Године.

"Желимо да овим споразумом омогућимо да наше компаније у временима нестабилности и кризе могу да своју робу пласирају на то велико тржиште и да за њих остваримо извесне предности које компаније из региона и Европе немају. Те предности пре свега значе извоз у Кину без царина, чиме би наше компаније биле до 30 одсто конкурентније у односу на оне из других земаља, пошто царине за извоз иду и до 30 одсто", рекао је Момировић.

Оценио је да је за извоз у Кину важно знати да кинеско тржиште не само што је велико, него стално расте, а стандард становништва се поправља.

"Наш извоз у ову пријатељску земљу расте. Он је 2012. године износио шест милиона долара, 2013. девет милиона, 2014. 14 милиона, а лане 1,3 милијарде долара", навео је Момировић.

Када је реч о привредним гранама које би могле имати највеће користи од овог споразума и највише извозити на кинеско тржиште, он каже да је то на првом месту наша прехрамбена индустрија. Бенефите ће наравно имати и остали сектори, а прави ефекти ће се, према Момировићевим речима, осетити тек за две-три године.

Министар је нагласио да би се потписивањем овог споразума омогућио већи извоз наших компанија, већи привредни раст, као и повећање кинеских инвестиција и подсетио да је Кина у последњих 10 година други највећи инвеститор у Србији.

"Кинеске компаније су инвестирале 4,2 милијарде евра у привреду наше земље. Заједнички градимо ауто-путеве, изградили смо брзу пругу до Новог Сада и настављамо да градимо до Суботице, да спојимо Београд и Будимпешту", рекао је Момировић.

Додао је и да су кинеске компаније подигле и неке наше кључне индустријске капацитете као што су РТБ Бор и Железара у Смедереву.

Осим Споразума о слободној трговини са Кином, ради се и на сличним споразумима са Египтом, Јужном Корејом и Уједињеним Арапским Емиратима, а њихово потписивање се очекује током ове или следеће године.

image