Економија

Америчка министарка финансија: Дедоларизација добија на замаху

Требало би да очекујемо током времена постепено повећање удела других средстава у резервама земаља и природну жељу за диверсификацијом, рекла је Џенет Јелен
Америчка министарка финансија: Дедоларизација добија на замахуGetty © Alex Wong

Америчка министарка финансија Џенет Јелен каже да Вашингтон може очекивати постепени пад удела долара у глобалним резервама, пошто глобални покрет дедоларизације добија на замаху. Јелен је то изјавила у Комитету за финансијске услуге америчког Представничког дома у уторак, као одговор на питања о ризику изазваном пооштравањем америчких санкција.

"Требало би да очекујемо у току времена постепено повећање удела других средстава у резервама земаља и природну жељу за диверсификацијом", рекла је Јелен.

Она је признала да је увођење санкција мотивисало неке земље да траже алтернативу америчкој валути. Међутим, рекла је она, не постоје алтернативе које би могле у потпуности да потисну долар, наглашавајући да је "долар и даље најдоминантнија резервна имовина".

"Имамо дубоко ликвидна отворена финансијска тржишта, снажну владавину закона и одсуство контроле капитала које ниједна земља није у стању да обезбеди. Ниједној земљи неће бити лако да смисли начин да заобиђе долар", уверена је Јелен.

Она је, такође, изразила забринутост због кризе америчког дуга, рекавши да она подрива глобалну веру у способност нације да испуни своје дужничке обавезе, што утиче на репутацију долара. Њени коментари долазе усред растућих напора различитих земаља да се одрекну зависности од америчког долара и да тргују сопственим националним валутама.

Иранска ТВ Прес преноси да сви показатељи показују да је износ америчких долара у резервама које држе ванамеричке централне банке пао на најнижи ниво и додаје да је коришћење америчког долара као оружја и наметање америчких санкција наводним противницима, учинило друге земље опрезним да користе долар у својим финансијским трансакцијама.

Тако земље као што су Иран и Русија иду ка потпуном укидању долара. Кина, главни савезник Ирана и Русије, и друге велике економије у Азији, укључујући Индију и Малезију, изјавиле су да подржавају такве пројекте дедоларизације. Дедоларизација је убрзана када је Министарство финансија САД одлучило да конфискује руске девизне резерве у америчким доларима.

Ово је навело друге земље да преиспитају да своје финансијске резерве држе у америчким доларима, јер су схватили да би њихова земља могла бити следећа која ће бити малтретирана и оклеветана ако се не придржава спољне политике САД. Они би се могли суочити у најмању руку са секундарним санкцијама.

"Многе међународне организације су, такође, интензивирале свој мултилатерални дискурс о овој теми, што је веома значајно пошто су САД пале у немилост толиког броја земаља, од којих већина гравитира ка истоку или даље од САД", наводи иранска ТВ Прес.

Група земаља БРИКС-а такође је разговарала о развоју "мултилатералног новчаника" и валуте специфичног за БРИКС. САД, најзадуженија држава икада, такође има кризу сувереног дуга, што сигнализира да можда идемо ка колапсу америчког долара.

image