Русија

Рјабков: Рано је говорити о заједничкој валути БРИКС-а

Убрзали смо процес преласка на плаћање у националним валутама, али до заједничке валуте има још доста, поручују из Москве
Рјабков: Рано је говорити о заједничкој валути БРИКС-аwww.globallookpress.com © Pavel Kashaev, Павел Кашаев

Државе БРИКС-а убрзале су процес преласка на плаћање у националним валутама, али је за сада тешко говорити о заједничкој валути за целу организацију, рекао је данас заменик руског министра спољних послова Сергеј Рјабков.

"Све државе БРИКС-а убрзале су прелазак на обрачуне у националним валутама, а земљама које улазе у овај савез сада је већ јасно да Вашингтон и његови савезници користе долар као оружје како би притискали друге државе", рекао је Рјабков.

Одлука Запада да дође до заплене руске имовине била је "хладан туш" за чланице БРИКС-а. То што Запад покушава да ограничи извоз руских производа и блокира финансијске операције многе земље је данас подстакло да почну да размишљају о алтернативи долару, рекао је он.

Ипак, из Министарства спољних послова Русије данас истичу да је за сада рано говорити о стварању једне нове, јединствене валуте.

"То су комплексни процеси и то значи да би земље БРИКС-а требало да синхронизују макроекономску и монетарну политику чланица", објаснио је. 

БРИКС је, подсетимо, заједница пет земаља - Русије, Јужноафричке Републике, Бразила, Индије и Кине.