Економија

БДИ: Немачка индустрија губи корак

Све више компанија, укључујући мала и средња предузећа, желе да се повуку из Немачке, упозорава Савез немачке индустрије
БДИ: Немачка индустрија губи корак© Tanjug/AP Photo/Michael Sohn

Немачка заостаје и њена конкурентност све више се урушава, процењују у Савезу немачке индустрије (БДИ).

Домаћа економија овде године ће бити у стагнацији, али ће у свету порасти за 2,7 одсто што је један проценат мање од просека у последњих 20 година, навело је ово удружење, а пренео је "Франкфуртер алгемајне цајтунг".

Констатујући да Немачка губи корак, председник БДИ Зигфрид Русвурм рекао је на дводневној индустријској конференцији у Берлину да је очигледно да и инвестиције иду на доле, као и да је немачка већ у рецесији и да ће услови пословања остати тешки.

У најбољем случају, побољшања се могу очекивати 2024. године, речено је на конференцији и наглашено да влада мора већ сада да системски подстакне структуралне реформе.

Русвурм предлаже да се осмисли концепт који би био дугорочно одржив како би се индустрији обезбедиле цене струје које би биле конкурентне на међународном нивоу. Решење за само неколико година није довољно.

Подсећа се и да је током предизборне кампање актуелни канцелар Олаф Шолц говорио о томе да ће цена струје бити четири цента, од чега је Немачка данас миљама далеко.

"Многи државни намети попут пореза, намета и накнада морају бити смањени", рекао је Русвурм.

Он је додао да све више компанија, укључујући мала и средња предузећа, желе да се повуку из Немачке.

"Требају нам бољи услови за инвеститоре у погледу висине државних намета и то сада, а не у неком тренутку у будућности. Процедуре планирања и одобравања морају бити брже, инфраструктура унапређена, а потребно је и више стручњака, укључујући и из иностранства", рекао је председник БДИ.

Он је додао и да је канцелар Шолц проценио да ће од сада бити потребно да се гради четири или пет ветро-турбина дневно, а да се у стварности у првој половини ове године градила само једна на дан.

image