Економија

Објављени подаци: Немачка ипак у рецесији

Производња у највећој економији Европе пала, будућност неизвесна
Објављени подаци: Немачка ипак у рецесијиGetty © Jens Schlueter / Stringer

Немачка је ушла у рецесију, показују нови подаци које објављује "Блумберг".

Бруто друштвени производ у првом кварталу смањен је за 0,3 одсто у односу на претходна три месеца, након пада од 0,5 одсто у последњем кварталу 2022, саопштила је Канцеларија за статистику. Њихова првобитна процена, прошлог месеца, била је стагнација привредног раста. Уместо тога, међутим, забележен је пад.

"Неспремност домаћинстава да купују била је очигледна у различитим областима", наводи се у саопштењу канцеларије. "Домаћинства су мање трошила на храну и пиће, одећу и обућу и на намештај." Такође, купљено је мање електричних аутомобила након што су државни подстицаји смањени.

На другим местима дошло је до пада државних расхода. Резултат је назадовање Немачке, која је, упркос томе што је избегла најцрње сценарије од којих се страховало када је одустала од руског гаса, ипак подлегла рецесији иако је канцелар Олаф Шолц уверавао да ће она бити избегнута.

Пад у сектору производње је главни проблем, што изазива сумњу да ће доћи до опоравка који многи очекују у наредним кварталима, коментарише "Блумберг".

Потражња опада јер потрошачи, суочени са повишеном инфлацијом, новац радије издвајају за одмор и путовања. То чини економски раст све неуједначенијим – тренд за који неки аналитичари кажу да није одржив.

"Чини се да је оптимизам на почетку године уступио место осећају за реалност", рекао је економиста ИНГ-а Карстен Брзески у извештају за клијенте. "Пад куповне моћи, смањен број индустријских поруџбина, као и утицај најагресивнијег пооштравања монетарне политике у деценијама, и очекивано успоравање америчке економије, све то говори у прилог слабе економске активности."

Истовремено, пословни изгледи земље погоршали су се први пут од октобра, због тешког стања у производном сектору који прети да угрози опоравак највеће европске привреде.

Индикатор пословних очекивања института Ифо пао је на 88,6 у мају са 91,7 претходног месеца, што је горе него што је очекивао сваки аналитичар у "Блумберговом" истраживању.

"Расположење у немачкој економији је значајно погођено", рекао је председник Ифо-а Клеменс Фуест. "Немачка привреда је скептична по питању лета."

image