Економија

Милијарде долара субвенција уродиле плодом? Произвођач чипова "Енвидија" инвестира у Европу

Произвођач чипова "Енвидија" планира отварање фабрика у Европи, подстакнут инвестицијама ЕУ
Милијарде долара субвенција уродиле плодом? Произвођач чипова "Енвидија" инвестира у ЕвропуGetty © Justin Sullivan / Staff

Један од највећих произвођача чипова на свету "Енвидија корп" ће "највероватније" инвестирати у Европу, рекао је извршни директор компаније Јенсен Хуанг.

Хуанг је објаснио да је европски комесар Тијери Бретон предложио "да би 'Енвидија' требало да улаже много више у Европу и да ће Европа бити дивно место за изградњу будућности 'Енвидије'", преноси "Блумберг".

Вредност "Енвидије" скочила је јер су њени графички процесори постали најпопуларнији за центре података који су потребни за напајање генеративне вештачке интелигенције. Продаја компаније у њеној јединици дата центра је порасла за 41 одсто на 15 милијарди долара у 2022.

Истовремено, САД, Европска унија, Јапан и Индија сложили су се да потроше више од 100 милијарди долара субвенција како би привукли компаније попут "Интела" "Мајкрона" или "ТСМ".

"Интел" је прошле недеље најавио да планира изградњу нових фабрика у Пољској, Немачкој и Израелу, подстакнути владиним субвенцијама.

"Енвидија" ће такође тражити да инвестира у Европи, рекао је Хуанг. "Разлог за то је што би 'Енвидија' желела да буде глобална компанија", а које је боље место за инвестирање од тог, рекао је он новинарима након састанка са Бретоном.

Бретон је позвао Хуанга да наставе дискусију у Бриселу следећег месеца.

image