Економија

Америчка "Енвидија" представила чип за кинеско тржиште у складу са санкцијама Вашингтона

Америчка компанија представила је чип за кинеско тржиште који је у складу са политиком Вашингтона да се Пекингу ограничи приступ напредној технологији и успори Кина у глобалној технолошкој трци
Америчка "Енвидија" представила чип за кинеско тржиште у складу са санкцијама Вашингтонаwww.globallookpress.com © Cfoto/Keystone Press Agency

Амерички произвођач чипова "Енвидија" представио је нови, напредни чип у Кини који је у складу са недавно донетим правилима контроле извоза чији је циљ да најсавременију технологију САД држе даље од Кине.

Чип А800, представља први пријављени покушај америчке компаније за производњу полупроводника да створи напредне процесоре за Кину који су у складу са новим америчким трговинским правилима, преноси Ројтерс. "Енвидија" је саопштила да би је ограничења извоза могла коштати стотине милиона долара прихода.

Амерички прописи донети почетком октобра практично су забранили извоз напредних микрочипова и опреме за производњу напредних чипова у Кину, у покушају да се спута кинеска индустрија полупроводника, али и војска. 

Крајем августа, "Нвидиа" и компанија "Адвенсд мајкро дивајсес" (АМД) су саопштили да су њихови напредни чипови, укључујући "Енвидијин" чип А100, додати на листу забрањених производа за извоз америчког Министарства трговине. Енвидија А800 може да се користи уместо А100.

"Енвидија А800, који је ушао у производњу у трећем кварталу, је још један алтернативни производ за купце А100 у Кини. А800 испуњава јасна правила Владе САД за смањену контролу извоза и не може се програмирати да га премаши", навела је компанија у изјави за Ројтерс.

"Кина је значајно тржиште за 'Енвидију' и има довољно пословног смисла да реконфигуришете свој производ како бисте избегли трговинска ограничења", рекао је Ројтерсу аналитичар Вејн Лем, из  технолошке компаније "Си-Си-Ес инсајт".

Компанија "Енвидија" је раније саопштила да би продаја чипова у Кини "тешка" око 400 милиона долара могла да буде погођена у трећем фискалном кварталу који је завршен у октобру, због ограничења извоза чипова високе класе. Заменски чип слабијих перформанси могао би да помогне у смањењу финансијског удара.

image