Економија

Мађарска тражи да ЕУ продужи изузеће за њену нафтну компанију из санкција против Русије

Мађарски министар спољних послова Петер Сијарто је саопштио да ће Мађарска тражити изузеће од европских санкција за МОЛ на још годину дана
Мађарска тражи да ЕУ продужи изузеће за њену нафтну компанију из санкција против РусијеGetty © Janos Kummer

Мађарска ће тражити од Европске униије да продужи изузеће националне нафтне компаније МОЛ из санкција против Русије за још годину дана, саопштио је данас мађарски министар спољних послова Петер Сијарто.

Сијарто је након сусрета са министром спољних послова Словачке Мирославом Влаховским, рекао да је мађарској компанији потребно годину дана да заврши улагања у своју словачку подружницу "Словнафт", која тренутно извози деривате руске нафте у Чешку, преноси Ројтерс.

На тај начин би "Словнафт" могао још годину да извози прерађену руску нафту која стиже преко јужног крака нафтовода "Дружба". Словачка скоро стопостотно зависи од Русије по питању увоза сирове нафте, али планира да постепено смањи удео увоза из ове земље.

Шеф МОЛ-а Жолт Хернади је у априлу изјавио за Ројтерс да ова компанија планира да делимично финансира технолошка улагања у своје рафинерије "Дунав" и "Словнафт" и тако смањи зависност од руске нафте Урал.

"Од краја 2025. године, почетка 2026. године, желимо да слободно одлучујемо када, колико и коју врсту нафте желимо да ускладиштимо у својим рафинеријама", рекао је тада Хернади.

У 2022. године је у рафинерији "Словнафт" било 95 одсто руске нафте, али Хернади је тада прогнозирао да ће до краја 2023. године овај удео пасти на ниво између 65 и 70 одсто.

image