Економија

Вучић са Сијартом: Договор о изградњи новог нафтовода

Спољнотрговинска размена Србије и Мађарске прошле године је износила 3,65 милијарди евра, а значајно, скоро за трећину, је порастао извоз из Србије у Мађарску
Вучић са Сијартом: Договор о изградњи новог нафтовода© Instagram/Buducnostsrbijeav

Председник Републике Србије Александар Вучић састао се са министром спољних послова и трговине Мађарске Петером Сијартом у Београду.

Сијарто је саопштио да су се Београд и Будимпешта након разговора председника Србије Александра Вучића и премијера Мађарске Виктора Орбана, договорили о изградњи нафтовода којим би се обезбедило повезивање Србије с нафтоводом Дружба.

Како преноси ТАСС, нафтовод ће бити дугачак 128 километара и у Србији ће се завршавати у Новом Саду. Финализација договора о његовој изградњи између компанија "МОЛ" и "Транснафта" биће завршена 20. јуна, када ће на српско-мађарском самиту две стране потписати одговарајућа документа.

"Пријатељи су увек уз вас, у временима добрим и у временима тешким. Зато са Петером Сијартом разговарам о још чвршћем повезивању Србије и Мађарске у свим областима, као и о току актуелних пројеката и новим плановима који ће допринети снажном замаху економије наших земаља, али и још јачем и свеобухватнијем партнерству, јер је са пријатељима све могуће и сваки сан је остварив", написао је Вучић на Инстаграму.

Раније данас у Палати Србија одржано је заседање Заједничке комисије за економску сарадњу између Србије и Мађарске, а седницом су копредседавали министар унутрашње и спољне трговине у Влади Србије Томислав Момировић и министар спољних послова и трговине Мађарске Петер Сијарто.

Мађарски шеф дипломатије је оценио да су Европи у овим, и за економију и привреду, нимало једноставним тренуцима потребни нови чланови како би се проширило деловање и конкурентност европских компанија и нагласио да је управо зато Србија данас потребнија ЕУ више него Србији чланство у Унији.

Говорећи о ситуацији у којој се Европа нашла и због сукоба у Украјини, а која отежава трговину, кида устаљене мреже сарадње, чиме између осталог, онемогућава трговину између истока и запада на уходаним стазама, као и самом значају јачања европске приведе и европских компанија угроженим санкцијама, Сијарто је нагласио и да Будимпешта не оправдава снисходљив став Брисела према Србији.

"Мислим да би проширење помогло конкурентности ЕУ и зато би нам били потребни нови чланови, да проширујемо подручје деловања ЕУ. ЕУ је Србији данас потребна више него Србији чланство у ЕУ и зато сматрамо да није уреду став Брисела који се снисходљиво односи према Србији", рекао је Сијарто и нагласио да Мађарска подржава иницијативу 'Отворени Балкан' и да је зато предложила да се наредни скуп одржи у Будимпешти како би показали да чланице ЕУ и земље у оквиру иницијативе ОБ треба да сарађују у циљу јачања конкурентности.

Мађарски министар критиковао је и поједине ставове који нису благонаклони према онима који настоје да реше проблем на другачији начин.

Претходно је одржан билатерални састанак двојице министара, а на заседању комисије требало би да се оцени актуелна економска сарадња Србије и Мађарске и поставе смернице за њено даље унапређење.

Спољнотрговинска размена Србије и Мађарске прошле године је износила 3,65 милијарди евра, а значајно, скоро за трећину, је порастао извоз из Србије у Мађарску и износио је 1,5 милијарди евра.

Као секторе са великим потенцијалом за јачање привредне сарадње из ПКС наводе грађевину, металску и текстилну индустрију, ИКТ, фармацију, банкарство, третман вода и отпада, рециклажу.

Биће потписан и Меморандум о пословној сарадњи између РТС-а и мађарских телевизија МТВА и ДУНА.

У оквиру заседања Заједничке комисије за економску сарадњу данас је у Привредној комори Србије (ПКС) одржан и Пословни форум Србија-Мађарска,  где се учесницима форума обратио и председник ПКС Марко Чадеж.

Након уводних обраћања, одржане су и презентације о инвестиционим и привредним потенцијалима Србије и Мађарске, као и Б2Б састанци привредника.

image
VV inauguration
banner