Економија

САД: Производња у јуну пала на најнижи ниво у три године

Потражња је и даље слаба, производња је успорена због недостатка посла, а постоје сигнали да ће се запосленост смањити у блиској будућности, рекао председник ИСМ-а Тимоти Фиоре.
САД: Производња у јуну пала на најнижи ниво у три годинеGetty © Scott Olson

Индекс менаџера набавке (ПМИ) у производњи је у јуну пао на 46,0 поена са мајских 46,9 поена, саопштио је данас амерички Институт за менаџмент набавки (ИСМ).

Овај индекс је сада на најнижем нивоу од маја 2020. године.

Тржишта су очекивала супротан тренд, односно да ће ПМИ благо порасти на 47,0 поена.

ПМИ у производњи је параметар који се користи као индикатор економске активности у производњи, а резултат испод 50 показује да се економија налази у стању контракције, односно пада економске активности.

Ово је осма контракција заредом забележена у САД.

"Потражња је и даље слаба, производња је успорена због недостатка посла, а постоје сигнали да ће се запосленост смањити у блиској будућности", рекао председник ИСМ-а Тимоти Фиоре.

У јуну је забележен пад производње - 46,7 поена према мајских 51,1 поена, запослености - 48,1 поена напрам мајских 51,4 поена, залиха - 44,0 поена према мајских 45,8 поена.

Индекс испорука добављача је порастао на 45,7 поена са мајских 43,5 поена, што је знак да се време производње поново побољшало, односно убрзало.

Индекс залиха купаца пао је на "веома ниских" 46,2 поена са мајских 51,4 поена, што је позитивно за будућу производњу, тврди ИСМ.

image