Свет

Саосећање или профит? "Велт": Немачка индустрија оружја цвета услед сукоба у Украјини

Повећање поруџбина и проширивање производних капацитета значе да највећа немачка фабрика оружја "Рајнметал" очекује двоцифрени раст продаје у наредним годинама
Саосећање или профит? "Велт": Немачка индустрија оружја цвета услед сукоба у Украјиниwww.globallookpress.com © Karl-Josef Hildenbrand/dpa

Највећи немачки произвођач оружја "Рајнметал" забележио је значајан пораст броја поруџбина усред сукоба у Украјини, известио је немачки "Велт", позивајући се на податке компаније.

У извештају се наводи да "Рајнметал" намерава да ускоро покрене нову линију за производњу муниције у својој фабрици у Доњој Саксонији и запосли неколико стотина додатних радника, са циљем да повећа производни капацитет на 600.000 комада муниције годишње, то јест колико је производио 1980-их година века.

Како наводи немачки медиј, у фабрици "Рајнметала" хиљаде људи већ ради у три смене како би се што пре испуниле поруџбине. То наводно укључује одржавање и поправке борбених возила пешадије "мардер", тенкова "леопард 2" и самоходних артиљеријских јединица "панцерхаубице 2000", као и производњу муниције за Украјину.

Додаје се да "Рајнметал" очекује двоцифрени раст продаје у наредним годинама.

Компанија предвиђа да ће само Немачка морати да купи муницију у вредности од 40 милијарди евра до 2031. године. Раније ове недеље немачки Бундесвер приложио је најновију поруџбину код "Рајнметала" за 367 оклопљених и неоклопљених логистичких возила у вредности од око 285 милиона евра.

Према писању медија, Немачка је 2022. године била шести највећи извозник оружја у свету, а произвођачи наоружања уживају у бројним поруџбинама и порасту профита услед све већег наоружавања изазваног ескалацијом сукоба у Украјини.

Процењује се да је Берлин прошле године одобрио извоз оружја чија укупна вредност премашује 8,35 милијарди евра. Само једном приликом је извезено више оружја, и то 2021. године, када је из земље изашло наоружање у вредности од рекордних 9,36 милијарди евра.

"Рајнметал" је раније пријавио рекордну зараду од 6,4 милијарде евра за 2022. годину, што је 27 одсто више у односу на профит који је компанија остварила 2021, заједно с рекордним заосталим наруџбинама од 26,6 милијарди евра.

У првом кварталу 2023. године профит "Рајнметала" од продаје оружја порастао је за око 97 милиона евра. Заостале наруџбине порасле су за осам одсто на годишњем нивоу, односно на 28,2 милијарде евра.

image