Економија

Обрт на европским берзама: Цене гаса поново расту

Цене гаса у Европи су у паду од краја прошле године, а 25. маја су, први пут за две године, пале испод 300 долара за хиљаду кубних метара
Обрт на европским берзама: Цене гаса поново растуwww.globallookpress.com © Marijan Murat/dpa

Цене гаса на берзи у Европи по резултатима трговања порасле су за четири одсто, на 399 долара за хиљаду кубних метара, преносе "РИА Новости" податке Лондонске берзе. Августовски фјучерси, који представљају будућу цену гаса за месец унапред, су на највећем чворишту у Европи, које се налази у Холандији, отвориле трговање на 383,1 долар. Најнижа цена данас је била 375,1 долар, а највиша 400,3 долара.

Најновији фјучерс се трговао за 399,2 долара. Динамика котација је заснована на цени поравнања претходног трговачког дана - 382,4 долара за хиљаду кубних метара.

Цене гаса у Европи су у паду од краја прошле године, а 25. маја су, први пут за две године, пале испод 300 долара за хиљаду кубних метара. То је више од 13 пута ниже од рекордних вредности првих дана пролећа прошле године када је цена била 3.892 долара за хиљаду кубних метара.

Наводи се да је цена гаса на европској берзи пала због попуњених резерви у  подземним складиштима гаса у Европској унији, као и због топлог и ветровитог времена, као и мера штедње, које су допринеле значајном смањењу потрошње природног гаса.

Подсетимо, цене гаса на европском тржишту су значајно порасле у пролеће 2021. године. Тада су котације биле у распону од 250 до 300 долара за хиљаду кубних метара, до краја лета су премашиле 600 долара, а у јесен су достигле вредност од 1.000 долара. Овако високе цене нису виђене у читавој историји рада гасних чворишта у Европи, од 1996. године.

image