Економија

Руске компаније појачавају међународно присуство: Расте број извозника и у секторима ван енергетике

Руске компаније појачавају међународно присуство. Број извозника ван енергетског сектора порастао је за 57 одсто за шест година, показала је статистика
Руске компаније појачавају међународно присуство: Расте број извозника и у секторима ван енергетикеwww.globallookpress.com © Petrov Sergey

Број руских компанија укључених у међународну трговину порастао је за више од 50 одсто за мање од једне деценије због ширења послова који нису повезани са извозом енергената, саопштила је у понедељак генерална директорка Руског извозног центра Вероника Никишина.

Број извозника порастао је са 45.500 у 2016. на 71.500 прошле године, рекао је званичник на округлом столу Државне думе посвећеном руском малом и средњем бизнису.

"Као резултат државне подршке извозу неробних и неенергетских производа, број руских компанија укључених у светску трговину порастао је за 57 одсто током шест година, што је дало значајан допринос руској инвестиционој активности и привреди", рекла је Вероника Никишина.

Она је додала да извоз доприноси расту профита и омогућава руским малим и средњим предузећима да се брзо шире допирући до међународних потрошача.

Раније је Герман Греф, шеф Сбера, највећег руског државног зајмодавца, критиковао мали удео малих и средњих предузећа у привреди, који чине само једну петину бруто друштвеног производа (БДП) земље.

Он је навео пример Кине, где МСП чине између 60% и 70% привреде, додајући да у САД и Финској мала предузећа учествују са око 60% БДП-а, док је та цифра изнад 70% у Италији.

У 2021. години, допринос МСП руском БДП-у износио је 20,3%, према националној агенцији за статистику Росстат. Очекује се да ће та цифра порасти на 32,5% до 2024. у оквиру низа националних шема дизајнираних да подрже МСП.

image