Економија

Италијанско-руска привредна комора: Ускоро плаћање робе у рубљама

Желимо да направимо систем који ће омогућити руском купцу да нас плаћа у рубљама, а ми бисмо онда могли да пребацимо овај новац у Италију са нашег рачуна у трећој земљи, казао је Фердинандо Пелацо
Италијанско-руска привредна комора: Ускоро плаћање робе у рубљамаwww.globallookpress.com © Maksim Konstantinov/Global Look Press

Италијанско-руска привредна комора (ИРЦЦ) планира да створи систем који ће руским компанијама омогућити да купују италијанску робу која је дозвољена за увоз у Руску Федерацију, изјавио је шеф ИРЦЦ-а Фердинандо Пелацо.

Према његовим речима, у овом тренутку постоје потешкоће са разменом добара између Италије и Русије, чак и за оне категорије робе које не подлежу санкцијама.

"Желимо да направимо систем који ће омогућити руском купцу да нас плаћа у рубљама, а ми бисмо онда могли да пребацимо овај новац у Италију са нашег рачуна у трећој земљи", казао је Пелацо у интервју за "РИА Новости".

Како је навео, потребно је преговарати са банкама, пронаћи трећу земљу и успоставити односе са централном банком ове државе. 

"На овај начин омогућићемо плаћање у рубљама, што је важно за руског купца. Једноставно можемо да убедимо банке и централне банке да се не бавимо прањем новца. Правни алат који планирамо да користимо је Агент за плаћање. Сваки продавац може одредити агента који прима овај новац преко пуномоћја", прецизирао је.

Он је нагласио да циљ иницијативе није да се дозволи нелегални промет, већ да се олакша промет дозвољених категорија робе.

"Постоје питања за која је потребно пар месеци. То су преговори са банкама. Мислим да ће цео процес трајати неколико месеци", нагласио је.

Пелацо се осврнуо и на саопштење италијанске енергетске компаније "Ени" да ће Италији бити потребно најмање две године да потпуно напусти руски гас, оценивши да је Русија прилично моћан извозник гаса, тако да је немогуће потпуно напустити руске испоруке.

"Италија је смањила удео у испоруци гаса из Русије са 40 одсто почетком 2022. године на 25 одсто. Русија наставља да продаје гас Италији, али не на исти начин као раније. Русија је прилично моћан извозник гаса, тако да је немогуће потпуно напустити руске испоруке. Сви велики европски произвођачи куповали су руски гас јер је био најјефтинији. Морамо поново да схватимо да је Европа јединствена држава. Блокови су привремени. Европи и Русији ће бити исплативије да се врате сарадњи", закључио је Пелацо.

image