Економија

Пет земаља не жели украјинско жито: Траже продужење забране извоза да би заштитили своје произвођаче

Пољска, Румунија, Бугарска, Мађарска и Словачка ће тражити да се продужи забрана увоза украјинске пшенице, кукуруза, уљане репице и семена сунцокрета, да би се избегли поремећаји на тржишту
Пет земаља не жели украјинско жито: Траже продужење забране извоза да би заштитили своје произвођачеGetty © Alexey Furman

Пет земаља ЕУ из средње Европе ће данас заједнички тражити од Брисела да продужи забрану увоза украјинског жита и после 15. септембра, саопштио је мађарски министар пољопривреде Иштван Нађ.

Он је прецизирао да ће Пољска, Румунија, Бугарска, Мађарска и Словачка тражити да се продужи забрана увоза украјинске пшенице, кукуруза, уљане репице и семена сунцокрета, да би се избегли поремећаји на тржишту, преноси Ројтерс.

Мађарски министар је навео да ће ове земље размотрити и могућност да појединачно траже од ЕУ да забрани одређене производе.

ЕУ је 2. маја дозволила да Бугарска, Мађарска, Пољска, Румунија и Словачка забране продају украјинске пшенице, кукуруза, уљане репице и сунцокрета на домаћем тржишту, да би заштитиле своју пољопривредну производњу, пренела је раније британска агенција. Ова забрана је почетком јуна продужена до 15. септембра.

image