Економија

Двадесет два званична захтева за улазак у БРИКС, заинтересованих више од 40

Више од 50 земаља могло би да се придружи БРИКС-у
Двадесет два званична захтева за улазак у БРИКС, заинтересованих више од 40www.globallookpress.com © Rafael Henrique/Keystone Press Agency

Двадесет две земље су се званично пријавиле за чланство у економском блоку БРИКС, који обједињује Русију, Бразил, Индију, Кину и Јужну Африку, изјавио је званичник блока задужен за међународну сарадњу Анил Суклал.

Исти број држава неформално је тражио да се придружи економском блоку, рекао је Суклал новинарима у Јоханесбургу.

Он је пре неколико дана саопштио да би више од 50 земаља могло да се придружи БРИКС-у. Многе земље, укључујући Египат, УАЕ, Индонезија и Аргентина, удружују се око БРИКС-а и желе да постану чланице.

Земље БРИКС-а, Бразил, Русија, Индија, Кина и домаћини Јужна Африка окупиће се следећег месеца у Конгресном центру Сандтон у Гаутенгу на 15. самиту.

Администрација председника Јужне Африке Сирила Рамафосе јуче је саопштила да председник Русије Владимир Путин неће лично присуствовати предстојећем самиту БРИКС-а у тој земљи, додајући да је одлука донета након заједничког договора.

Руску делегацију, како преносе медији, у Јужној Африци представљаће шеф руске дипломатије Сергеј Лавров, а самиту ће без измена у плановима присуствовати и председници Кине, Индије, Бразила и Јужне Африке.

Ипак, нешто касније портпарол Кремља Дмитриј Песков је изјавио да ће се председник Русије укључити на самит онлајн, те да ће тако у потпуности испратити цео догађај, иако неће уживо присуствовати на њему у Јужној Африци.

image