Свет

Шта би придруживање БРИКС-у донело Етиопији?

Улазак у БРИКС би проширио могућности Етиопије да промовише сопствене интересе и постане део преображаја међународне привреде и геополитичког поретка који је у току, оцењују стручњаци
Шта би придруживање БРИКС-у донело Етиопији?www.globallookpress.com © Michael Tewelde

Улазак Етиопије у БРИКС био би, са тачке гледишта те земље, стратешки веома важан и добар потез, преноси "Дојче веле" оцене стручњака. 

На чланице БРИКС-а (Бразил, Русију, Индију, Кину и Јужноафричку Републику) отпада више од 40 одсто светског становништва и око 26 процената светске привреде. 

"То би проширило могућности Етиопије да промовише сопствене интересе и постане део преображаја међународне привреде и геополитичког поретка који је у току", оцењује Александер Демисје, директор консултантске куће са седиштем у Келну.

"Бретонвудски систем, успостављен након Другог светског рата, дакле међународни финансијски систем с доларом као водећом валутом и Светском банком и Међународним монетарним фондом (ММФ) као контролним установама, мења се кроз организације као што је БРИКС", истиче Демисје.

Та група је, како додаје, развила структуру која земљама на путу индустријализације, као што је Етиопија, може да понуди алтернативни сценарио.

Стручњак из Келна ту посебно указује на Нову развојну банку коју су 2014. основале земље БРИКС-а као алтернативу Светској банци и ММФ-у. Она Етиопији може да стави на располагање додатни капитал за развој инфраструктуре.

Ексклузивни клуб

Џаред Хајле-Мескел, директор финансијско-консултантске фирме из Адис Абебе, мање је оптимистичан. Он сматра да су велике наде које се повезују с чланством у тој групи претеране, преноси "Дојче веле". 

Тај финансијски стручњак критикује зависност Етиопије – а и Африке генерално – и од Запада и од држава БРИКС-а. И та друга заједница је, каже, "ексклузивни клуб који би да оствари сопствени глобални утицај".

Етиопија мора да искористи своје сопствене предности, сматра Хајле-Мескел.

"Стварност је заиста тужна. Африка испоручује велики део племенитих метала, а ипак немамо сопствену валуту која би била покривена златом", каже Хајле-Мескел и додаје да је "Африци потребан нов начин размишљања".

С више од 120 милиона становника Етиопија је друга земља Африке по броју становника, а уједно је и једна од највећих и најбрже растућих привреда на том континенту. Међутим, њена привреда је на 59. месту на светској листи, а то није ни половина привреде најмање чланице БРИКС-а, Јужноафричке Републике.

Етиопија је, истина, повећала економску сарадњу с Кином и Индијом, али њено становништво – а и привреду – последњих година намучили су грађански рат и суша.

Последице рата и глади

Од новембра 2022. у региону Тиграј на северу Етиопије влада примирје. Према проценама, тамо је погинуло око 600.000 људи, а најмање два милиона становника је присиљено на бекство. Стање се још увек није потпуно смирило. Осим тога, ту су и други политички сукоби. Владине трупе се у унутрашњости земље боре с побуњеницима Оромо и Амхара.

Поред последица тих оружаних сукоба, милиони људи пате и због вишегодишње суше и њоме изазване глади. Стање погоршава изостанак испорука житарица из Украјине и Русије, као и крађа хуманитарне помоћи коју шаље програм УН за храну, наводи портал.

Грађански рат био је скуп, а истовремено је екстремно порасла и инфлација.

"И уместо да тежи чланству у БРИКС-у, премијеру Абију Ахмеду би боље било да се концентрише на то да смањи инфлацију", оценио је на Твитеру професор економије Стив Ханке с америчког универзитета Џон Хопкинс.

Поред Етиопије, међу аспиранте за чланство у БРИКС-у убрајају се и Иран, Египат, Саудијска Арабија и Индонезија. Више од 20 земаља у међувремену је изразило жељу да приступи тој групи, каже Густаво де Карваљо из Јужноафричког института за међународне послове (САИИА) из Јоханесбурга.

"Многе од њих су сличне Етиопији: имају важан регионални значај, привреду које брзо расте и веома бројно становништво", истиче Де Карваљо.

Осим тога, уједињује их и интерес за коришћењем алтернативних валута, пре свега у билатералној трговини. Кандидати за пријем желе да постану независнији од америчког долара.

Дефиниција критеријума

Де Карваљо не верује да Етиопија може у догледно време да постане чланица БРИКС-а.

"Ако бих морао да формирам некакву листу, онда бих рекао да је Етиопија негде у средини", каже стручњак из Јоханесбурга.

И Александер Демисје процењује да ће тај процес потрајати. Ипак, како додаје, "има много позитивних знакова за будућност" – између осталог, каже, и због повољног положаја Етиопије.

О много тога још мора да се разговара, а следећи сусрет председника држава и влада БРИКС-а би требало да се одржи у августу  у Јужноафричкој Републици.

"Вероватно ће БРИКС-у да приступе једна или две земље. Велико питање – које по мом мишљењу још није решено – јесте дефиниција критеријума: шта земље које приступају БРИКС-у морају са собом да донесу? То за многе од нас није јасно", оцењује Густаво де Карваљо.

image