Економија

Поново расту цене нафте: Дижу их очекивања да ће Кина дати подстицај да ојача домаћу економију

Цене нафте порасле су у азијском трговању данас за 68 центи - на 80,32 долара по барелу
Поново расту цене нафте: Дижу их очекивања да ће Кина дати подстицај да ојача домаћу економијуGetty © Oleg Nikishin

Цене нафте типа Брент порасле су у азијском трговању данас, пошто су тржишта проценила изгледе за економски подстицај привреди у Кини, као и због пада залиха у САД и смањења понуде кључних произвођача.

Фјучерси на Брент порасли су за 68 центи на 80,32 долара по барелу до 06:00 ГМТ, док је америчка нафта Вест Текас Интермедиате (ВТИ) порасла за 65 центи на 76,30 долара по барелу.

Брент је у четвртак био на путу да затвори 0,6% за ову седмицу, док је ВТИ требало да порасте за 1,2%, што би представљало четврту узастопну седмицу раста за оба референтна индекса.

Кина, као други највећи потрошач нафте на свету ове недеље је забележила разочаравајући раст бруто домаћег производа у другом кварталу, повећавајући вероватноћу да економија пропусти владин циљ раста од пет одсто годишње. Међутим, расположење на тржиштима роба је порасло у нади да ће централна влада увести више стимулативних мера за подршку привреди.

"Више цене сирове нафте су дошле на основу позитивних коментара о стимулацији Кине и сагледавања утицаја јачег индекса америчког долара", наводе аналитичари Националне аустралијске банке у напомени.

Пекинг је у среду најавио да ће формулисати планове за стабилизацију раста у 10 сектора, као и за повећање подршке приватним фирмама. Недавни подаци, укључујући инфлацију нижу од очекиване и успоравање раста радних места, убедили су многе инвеститоре и аналитичаре да ће повећање каматних стопа Америчких федералних резерви (ФЕД), које се очекује у јулу, бити последње у тренутном циклусу пооштравања.

"Докази о смањењу понуде из Саудијске Арабије и Русије били су окидач за опоравак цена овог месеца", наводе аналитичари АНЗ банке у белешци клијента.

Почетком јула, Ријад је рекао да ће продужити добровољно смањење производње од милион барела дневно у августу, док је Москва рекла да ће смањити извоз за 500.000 барела дневно следећег месеца.

"Та ограниченост у снабдевању се већ одражава на залихе", приметио је АНЗ.

image