Економија

"Блумберг": Руска нафта све скупља

Испорука руског црног злата азијским купцима, плус оне на бродовима где није познато крајње одредишта, порасла је на 3,1 милион барела дневно
"Блумберг": Руска нафта све скупљаwww.globallookpress.com © Lars Klemmer

Цена руске сирове нафте и горива расте у Азији како је све више великих купаца у Кини и Индији.

Протеклих недеља забележен је скок понуде за руску нафту "урал" и ЕСПО, као и мазут. Повећано интересовање кинеских државних и великих приватних рафинерија, као што су "Синопек", "Петро Чајна" и "Хенли петрохемикал", уз скок потражње из Индије, довело је до тога да се терети откупљују по вишим ценама, преноси "Блумберг".

ЕСПО нафта с Далеког истока посебно је популарна будући да је рута транспорта кратка. Цена за ЕСПО који се углавном утоварује у руској луци Козмино била је између 6,5 и 7 долара нижа по барелу од индекса ИЦЕ брент у испорукама Кини, док је "урал" из западних лука био око 10 долара испод истог стандарда.

То је повећање од два долара у односу на прошли месец, што је један од највећих скокова од 5. децембра 2022, тј. откад је ограничена цена руске нафте на 60 долара по барелу.

Кина и Индија су постале кључни купци руске нафте након што су земље Запада увеле санкције на њу и остале енергенте из Руске Федерације и тако се лишили јефтиног црног злата. Купопродаја се махом врши у јуанима, рупијама, дирхамима или рубљама, а заобилазећи западне банке.

Нејасно је да ли увоз из Индије и Кине испуњава услове ограничења, јер се већина терета продаје без транспарентних информација о трошковима испоруке и осигурања.

Понуде за руски мазут М-100, тип који се такође може користити за производњу бензина и дизела, достигле су 160–180 долара по тони у односу на прошли месец када је коштао око 130 долара по тони.

Просечна четворонедељна испорука руске нафте азијским купцима, плус оне на бродовима где није познато крајње одредишта, порасла је на 3,1 милион барела дневно у периоду до 3. марта. То је највиши ниво од када је "Блумберг" почео да прати токове почетком 2022.

Очекује се да ће Русија одржавати производњу сирове нафте дуже него што су многи очекивали, констатовао је потпредседник "Ес енд Пи глобал" Ден Јергин. 

"Доћи ће до спорог пада производње, али не и до драматичног пада у провалију који су неки људи пројектовали пре годину дана", закључио је Јергин за "Блумберг".

image