Економија

"Волстрит џорнал": Русија је победила - цена нафте превазишла ограничења Запада

Више цене могле би да повећају приходе Москве од извоза нафте
"Волстрит џорнал": Русија је победила - цена нафте превазишла ограничења Западаwww.globallookpress.com © MðRcio Pannunzio/Keystone Press Agency

Русија је последњих дана забележила још једну важну победу - у борби за утицај на светским тржиштима нафте. Цена најпожељније врсте руске сирове нафте превазишла је западну границу цена која је наметнута како би Москва остала без средстава за сукоб у Украјини, пише "Волстрит џорнал".

Ово је први пут да је цена руске "урал" нафте премашила границу од 60 долара по барелу откако су САД и њихови савезници увели санкције Русији прошлог децембра. Другим речима, Русија се прилагодила и превазишла рестрикције.

Граница цене је део кампање западног економског притиска и циља на најважнији извор прихода Русије. Намера је да се Москви исцрпе средства за сукоб а истовремено избегне несташица нафте охрабривањем руских произвођача да наставе да шаљу нафту на тржиште, објашњава "Волстрит џорнал".

Више цене могле би да повећају приходе Русије од извоза нафте, наводи Међународна агенција за енергетику.

Одлука ОПЕК-а да смањи производњу такође је помогла да се цене нафте у Русији гурну изнад горње границе. "Урал" - назван по планинском региону богатом нафтом - добио је додатни подстицај због велике потражње у Азији где руски произвођачи потискују саудијску нафту.

Западне санкције настоје да искористе дугогодишњу зависност Русије од европског бродарства и осигурања као полугу за задржавање прихода које Москва добија од сирове нафте.

Раст цена сугерише да алтернативна мрежа танкера коју је организовала Русија функционише, каже Сергеј Вакуленко, аналитичар Центра "Карнеџи" и бивши директор нафтне компаније у Русији.

"Ово је био еволутивни процес, а сада тек видимо његове резултате. Руске нафтне компаније улажу доста труда да остану у послу и зараде новац. Показале су се као способни оператери", рекао је он.

image