Економија

Русија престиже Саудијску Арабију и постаје највећи светски произвођач нафте

Заменик премијера Русије Александар Новак изјавио је да ће у августу Русија смањити извоз сирове нафте за 500.000 барела дневно, покушавајући да обезбеди уравнотежено тржиште
Русија престиже Саудијску Арабију  и постаје највећи светски произвођач нафтеwww.globallookpress.com © Wang Zhou

Саудијска Арабија ће изгубити статус највећег произвођача нафте, пошто се обавезала да ће дневно у јулу и августу производити око девет милиона барела, што представља најнижи ниво у последње две године, преноси сајт "Оилпрајс".

Не рачунајући дубоке резове током пандемије, саудијска производња од око девет милиона барела дневно досегла би најнижи ниво производње сирове нафте од 2011. године.

"Производња нафте у Саудијској Арабији требало би да падне на двогодишњи минимум", наводи Међународна агенција за енергију (ИЕА). Извештај је објављен у четвртак.

У покушају да повиси цене нафте или да "стабилизује тржиште", Саудијска Арабија је прошлог месеца најавила једнострано смањење од милион барела дневно, док су произвођачи ОПЕК плус, који су обећали смањење између маја и децембра, продужили та смањења и на 2024. годину.

Прошле недеље, Саудијска Арабија је саопштила да ће продужити једнострано смањење производње до августа, и да ће у јулу и августу производити око девет милиона барела сирове нафте дневно.

"Ово смањење треба да појача напоре које су уложиле земље ОПЕК плус у циљу подршке стабилности тржишта нафте", саопштила је 3. јула Саудијска Арабија.

Заменик премијера Русије Александар Новак изјавио је да ће у августу Русија смањити извоз сирове нафте за 500.000 барела дневно, покушавајући да "обезбеди уравнотежено тржиште". Међутим, највиши званичник у Русији за нафту и водећи преговарач ОПЕК плус није дао никакве бројке о обиму руске производње за август.

Смањење извоза у августу значило би смањење производње нафте за 500.000 барела дневно, саопштила је канцеларија заменика руског премијера Новака дневнику “Ведомости”.

image