Економија

Јачање сарадње: Египат жели више руских инвестиција

Египат би у блиској будућности могао да потпише споразум о слободној трговини са Евроазијском економском унијом коју предводи Русија
Јачање сарадње: Египат жели више руских инвестицијаGetty © Marco Di Lauro/Getty Image

Каиро ради на привлачењу већег броја руских инвестиција и промовисању заједничких пројеката, саопштила је египатска Општа управа за инвестиције и слободне зоне (ГАФИ).

"Русија је присутна у многим инвестицијама у Египту. Они улажу у бројне секторе, у храну, нафту и инжењеринг", рекао је извршни директор ГАФИ Хосам Хеиба за "РИА Новости".

Москва и Каиро јачају економску сарадњу, а трговински промет је порастао на преко шест милијарди долара у 2022, што је повећање од 30 одсто у односу на годину раније.

Председник Русије Владимир Путин на самиту Русија-Африка који је одржан у јулу рекао је да су односи са Египтом стратешке природе, напомињући да две земље имају бројне велике заједничке пројекте.

Путин је, током састанка са египатским колегом Абделом Фатахом ел Сисијем, напоменуо да Египат покрива трећину економске сарадње Москве са афричким континентом.

Две државе раде и на успостављању руске индустријске зоне у области Суецког канала. Египат би у блиској будућности могао да потпише споразум о слободној трговини са Евроазијском економском унијом коју предводи Русија, што би могло да допринесе даљој диверсификацији трговине, напоменуо је недавно потпредседник руске владе Денис Мантуров.

image