Економија

Иран тражи подршку Јужне Африке за убрзано чланство у БРИКС-у

Иран је захтев за чланство у БРИКС-у поднео крајем јуна 2022. године
Иран тражи подршку Јужне Африке за убрзано чланство у БРИКС-уwww.globallookpress.com © Li Peng/ZUMAPRESS.com

Иран је од Владе Јужне Африке затражио да подржи њено убрзано чланство у БРИКС-у, уочи самита овог савеза који ће бити одржан у Јоханесбургу од 22. до 24. августа.

"Надамо се да ћемо имати прилику за убрзано чланство, а надамо се да ћемо у том процеу добити снажну подршку Јужне Африке", рекао је ирански министар спољних послова Хосеин Амир-Абдолахиан.

Иран је захтев за чланство у БРИКС-у поднео крајем јуна 2022. године.

Раније је из кабинета председника Јужне Африке саопштено да ће лидери Кине, Индије, Бразила и Јужне Африке присуствовати самиту БРИКС-а, који ће се одржати у Јоханесбургу од 22. до 24. августа, а да ће Русију представљати министар спољних послова Сергеј Лавров.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков изјавио је да је председник Русије Владимир Путин одлучио да учествује на самиту БРИКС-а у формату видео-конференције.

Две главне теме на самиту су пријем нових чланица и дедоларизација. Чланице Бразил, Русија, Индија, Кина и председавајућа Јужноафричка Република разматраће захтеве 23 државе за чланство, међу којима су и Венецуела, Египат, Уједињени Арапски Емирати и Аргентина.

Блок који се посматра и као контратежа Групи седам најразвијенијих држава света, представља 40 одсто светске популације и 26 одсто глобалне економије. БРИКС је 2022. године најавио да ће проширити број земаља чланица како би организацију учинио инклузивнијом. 

image