Економија

"Инфостуд": Који су најтраженији послови у Србији

Млади у Србији нису заинтересовани да се баве занатским, већ желе да раде неке савременије послове
"Инфостуд":  Који су најтраженији послови у Србији© TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ/ nr

Тржишту рада у Србији највише недостају занатлије, док су нека од најтраженијих занимања трговци и продавци, ИТ стручњаци и административни радници, рекао је данас представник сајта за запошљавање "Инфостуд" Милош Турински.

Он је за Танјуг навео да је до јуна ове године на "Инфостуду" објављено више од 38.000 огласа за посао, што је за 10 одсто мање него у истом периоду прошле године, када их је објављено око 42.000.

"Трговина и продаја држи прво место од оснивања 'Инфостуда'", рекао је Турински и додао да су послови у машинству, електротехници и угоститељству најтраженији већ годинама и да у том смислу нема велике разлике у односу на прошлу годину.

Он је истакао да ће ти послови бити тражени и у наредном периоду а да се може очекивати да ће убудуће  аутомеханичари, фризери, столари и водоинсталатери бити у дефициту.

Турински је рекао и да тржишту рада, све више недостају и професионални возачи и кувари.

Он објашњава да нема довољно занатлија јер је велики број квалификованих радника отишао у Западну Европу, док млади у Србији нису заинтересовани да се баве тим занимањима, већ желе да раде неке савременије послове.

"Морамо да радимо на едукацији, да млади схвате да ова занимања нису мање вредна и да могу да им донесу, сигуран и стабилан посао са једне стране, а са друге и високу зараду", рекао је Турински.

Када је реч о занимањима која су најбоље плаћена, Турински наводи да предњаче послови у ИТ сектору, где је просечна зарада око 1.700 евра, а добро су плаћени и занати, где зарада може да износи до 3.000 евра.

"ИТ сектор је ове године претрпео благу кризу и ту имамо благи застоју запошљавању, али очекујем да ће се то променити већ почетком следеће године", казао је Турински.

Пандемија је донела бројне новине у начину пословања, попут рада од куће који је постао пракса у многим фирмама, а Турински истиче да се на годишњем нивоу нуди око 4.000 послова које омогућавају рад од куће или са неког удаљеног места.

"Довољно је да имате лаптоп, интернет или мобилни телефон у зависности од позиције и посла којим се бавите", рекао је он.

Турински је истакао је да је дигитална писменост важна за сваки посао и да се очекује да људи знају да користе барем основне алате.

image