Економија

Борба за цену струје у Немачкој: Неопходне субвенције за опстанак индустрије

Немачка влада подељена је око тога да ли да субвенционише цене електричне енергије за енергетски интензивне индустрије, као што су хемијска и индустрија челика, док се Социјалдемократска партија канцелара Шолца окренула против његовог (уздржаног) става
Борба за цену струје у Немачкој: Неопходне субвенције за опстанак индустрије© Tanjug/AP Photo Bob Edme

Уочи дводневног састанка (29. и 30. августа) немачке владе у Месебергу позиви да се субвенционишу цене електричне енергије за енергетски интензивне индустрије, као што су хемијска и индустрија челика, постају све гласнији, те повећавају притисак на канцелара Олафа Шолца да донесе одлуку.

Парламентарна група Шолцове Социјалдемократске партије упутила је захтев, у који је "Еурактив" имао увид, за увођење субвенционисане цене електричне енергије од пет центи по киловат сату за одређене индустрије у наредних пет година.

"Ова цена електричне енергије требало би да буде одобрена и компанијама које користе електричну енергију и кључним индустријским секторима, као што су они дефинисани зеленим индустријским планом", наводи се у документу.

Међутим, иако је ову иницијативу (субвенције за струју од шест центи за 80 одсто потреба тешке индустрије до 2030. године) раније предложио министар економије Роберт Хабек (Зелени) као меру која би задржала кључне индустрије у земљи, канцелар Шолц је био суздржан – "трајно субвенционисање цена електричне енергије кантом за заливање није нешто што можемо да приуштимо и стога се неће десити".

Заправо у оквиру владајуће коалиције подељена су мишљења на ову тему. Ни министар финансија Кристијан Линднер није присталица субвенција, поготово имајући у виду став научног саветодавног одбора његовог министарства, који је тврдио да немачка енергетски захтевна индустрија неће опстати уз помоћ субвенција, односно да ће цене електричне енергије остати више у Немачкој него у другим земљама, те да субвенције не би имале смисла.

Предлогу за субвенционисану цену струје за немачку индустрију противе се и у Немачкој и у другим земљама Европске уније пошто би се на тај начин мање компаније могле наћи у још неповољнијем положају.

"Еурактив" пише да би Берлин зато могао да прибегне мери смањења пореза на електричну енергију, што би такође смањило цене струје и за мање компаније и приватна домаћинства.

Засад није потврђено да ће питање субвенционисане цене струје, која је скочила откад је Немачка решила да се одрекне јефтиних руских енергената, бити на дневном реду састанка у Месебергу.

image