Економија

"Блумберг": Суморни изгледи за немачку привреду

Пројекције, које је ове седмице објавио Међународни монетарни фонд, показују да ће Немачка бити једина земља Групе седам која ће ове године забележити смањење производње
"Блумберг": Суморни изгледи за немачку привредуwww.globallookpress.com © FrankHoermann/SVEN SIMON

Немачка је у другом тромесечју изашла из зимске рецесије, али је производња ове државе стагнирала, остављајући отвореним питање о здрављу највеће европске привреде, преноси "Блумберг".

Бруто домаћи производ остао је непромењен у односу на претходна три месеца. Међутим, ревидирани подаци за претходни квартал откривају да је пад био мањи него што се раније очекивало.

Између априла и јуна, приватна потрошња је допринела стабилизацији економије, саопштио је Завод за статистику.

Извештај од петка нуди само слабе знаке отпорности привреде у Немачкој, али су бројке из Француске и Шпаније дале нешто оптимистичнију слику, ублажавајући забринутост да би зона евра могла да настави да пада.

Немачка је већ претрпела једногодишњи пад производње, а изгледи за наредне месеце су суморни. Анкета "Блумберга" указује на нагло слабљење потражње, укључујући и сектор услуга.

Борба са дуготрајним последицама енергетске кризе

БАСФ је у петак саопштио да очекује опоравак хемијске производње у другој половини године, ублажавајући пад у једној од највећих индустријских грана. Ипак, компанија је раније овог месеца смањила очекивања за 2023, услед смањене глобалне индустријске производње и слабе потражње за потрошачким производима.

Произвођач специјалних хемикалија "Кларијант" саопштио је да током друге половине године не очекује значајан економски опоравак.

Бундесбанка је у најновијој процени навела да би до краја године опоравак Немачке могао да буде слабији у односу на прогнозе из јуна, због слабе иностране тражње и виших трошкова финансирања, услед подизања каматних стопа у еврозони, предвиђајући смањење од 0,3 одсто за 2023.

Пројекције, које је ове седмице објавио Међународни монетарни фонд, показују да ће Немачка бити једина земља Групе седам (група најбогатијих западних земаља), која ће ове године забележити смањење производње, јер се бори са дуготрајним утицајем енергетске кризе.

У другим деловима Европе, Француска је пријавила раст у другом кварталу од 0,5 одсто, што је далеко изнад процена анкете коју је спровео "Блумберг".

Инфлација у Француској је у јулу смањена на пет одсто, а шпанске потрошачке цене показују раст који је близу циља Европске централне банке од два одсто.

image