Економија

Немачка "креше" порезе за седам милијарди евра како би удахнула живот посрнулој привреди

Након вишенедељних преговора, немачка влада је коначно успела да постигне споразум о смањењу пореза
Немачка "креше" порезе за седам милијарди евра како би удахнула живот посрнулој привреди© Tanjug/AP Photo/Markus Schreiber

Немачка владајућа коалиција је успела да се договори и након вишенедељних препирки усвоји смањење пореза за корпорације у вредности од седам милијарди евра, како би удахнула живот у своју посрнулу економију.

Ранији покушају усвајања оваквих мера, који су добили назив Закон о могућностима раста, нису били успешни због противљења министарке за породицу из редова Зелених Лисе Паус, која је захтевала додатних 12 милијарди евра за нови пројекат дечијих додатака.

Пакет је усвојен за период од наредне четири године, наводи Ројтерс.

Према нацрту закона у који је та агенција имала увид, он ће у првој години проузроковати мањак пореских прихода од 2,6 милијарди евра за савезну владу, 2,5 милијарди евра за владе савезних држава и 1,9 милијарди евра за општине.

"Разговараћемо о томе како да постигнемо велико повећање. Немачка привреда може више", рекао је канцелар Олаф Шолц.

Првобитни неуспех у усвајању пакета раста, за који се залагао либерални министар финансија Кристијан Линднер, виђен је као знак да је коалиција две социјално настројене левичарске странке и једне економски либералне странке превише широка да би ефективно владала.

Закон даје подстицај компанијама да улажу у зелене пројекте, даје пореске олакшице за истраживање и омогућава компанијама да надокнаде више губитака у односу на профит из других финансијских година.

Немачка економија је стагнирала у другом тромесечју, не показујући знаке опоравка од зимске рецесије и учвршћујући своју позицију једне од најслабијих великих светских економија.

image