Економија

Килограм свињског меса 1.000 динара: Није нормално да једна свиња кошта као минимална плата у Србији

Може се очекивати поскупљење, али ће све бити јасније за месец до два када епидемија достигне врхунац
Килограм свињског меса 1.000 динара: Није нормално да једна свиња кошта као минимална плата у СрбијиGetty © Sean Gallup

Потрошачи би могли да престану са куповином свињског меса јер није нормално да, док оно појефтињује у Европи, код нас килограм кошта хиљаду динара.

Власник индустрије меса Миленко Ђурђевић за "Политику" оцењује да треба апеловати на произвођаче да спусте цене, јер су нереални, као и да се дозволи већи увоз свежег свињског меса како би се ситуација у малопродаји стабилизовала.

Разлог за скок цена је, како тврди, то што товљачи који још нису имали проблема са афричком кугом свиња користе прилику да повећају цене живе ваге која је тренутно у Мачви 310 динара. 

А све то док је на снази појефтињење житарица, односно сточне хране.

"Произвођачка цена свиње је 180 динара, а ми је плаћамо 250. Није нормално да једна свиња кошта као минимална плата у Србији. Увек су произвођачи тражили осам килограма кукуруза за килограм свиње. Смањила се продаја, јер оваква цена меса није прихватљива", каже он.

Скреће пажу и на необичан случај да се због куге зауставила продаја свиња из Мачве, највећег произвођача у односу на друге делове земље, а да произвођачи из Бачке искористе прилику и подигну цене.

Ненад Будимировић, секретар Удружења за сточарство и прераду сточарских производа ПКС, такође сматра да се може очекивати поскупљење, али да ће све бити јасније за месец до два када епидемија достигне врхунац.

"Кланичари кажу да ће свињетина поскупљивати недељно. Са друге стране, цене не могу да иду високо јер куповна моћ грађана то не може да прати", закључује он.

image
VV inauguration
banner