Економија

Свињско месо скупље у ЕУ: Да ли ће се поскупљење прелити у Србију?

У наредном периоду може доћи до поремећаје цене свињског меса, али не већег и вероватно ће бити ограничено, наводи Јаковљевић
Свињско месо скупље у ЕУ: Да ли ће се поскупљење прелити у Србију?Getty © Finnbarr Webster/Getty Images

У наредном периоду не очекује се поскупљење хране у Србији, а афричка куга свиња у земљи неће утицати на раст цена меса, оценио је директор сектора за економска истраживања Народне банке Србије Саво Јаковљевић.

С обзиром на то да је цена прерађевина у ЕУ нагло скочила због ширења заразе на Старом континенту, а ту су и домаћи проблеми у виду неизвесности због извоза пшенице и уништених засада воћа и поврћа у невремену - многи су у страху да ћемо јесен дочекати уз нова поскупљење хране. 

Јаковљевић је за РТС објаснио да на поскупљење хране утичу трошковни притисци на енергенте и сировине које пољопривредници користе у производњи.

"Те цене су последњих месеци у значајном паду. Нема простора да цене хране у већој мери расту", истиче Јоковљевић.

Додаје и да временске неприлике могу утицати на домаћу производњу, али сматра да је невреме, које је претходних дана погодило нашу земљу, било локалног типа и да не би требало да утиче на пољопривредну производњу.

Наводи и да афричка куга свиња, као фактор, у Србији нема већег ефекта и не утиче значајније на цену меса, а може привремено доћи и до њеног пада.

"На треба очекивати на да ће утицати на кретање цена хране", наглашава Јаковљевић.

Говорећи о посупљењу свињског меса у Европској унији, Јаковљевић каже да је цена порасла за око 20 одсто, али да не мора да значи да ће се прелити и наше тржиште.

"Пратимо ситуација. Не видимо да ефекат може бити већи. У наредном периоду може доћи до поремећаје цене свињског меса, али не већег и вероватно ће бити ограничен", наводи Јаковљевић.

Према његовим речима, цене пољопривредних производа у претходном периоду или стагнирају или благо падају.

"На годишњем нивоу, цене храну су у плусу. Битна је, међутим, месечна динамика. Не очекујемо даљи раст цене хране, које на поприлично високом нивоу" каже Јаковљевић.

image