Економија

Холивудски сценаристи и глумци угрозили највећу економију Сједињених Држава

Ни после 124 дана, синдикати и студији нису нашли заједнички језик
Холивудски сценаристи и глумци угрозили највећу економију Сједињених ДржаваGetty © David McNew / Stringer

Утицај холивудских штрајкова на економију Калифорније достигао је скоро 5 милијарди долара четири месеца након што су сценаристи изашли на протесте, цифра за коју се очекује да ће порасти након што су најновији разговори између представника синдиката и студија пропали.

Први заједнички штрајк глумаца и сценариста у последњих 60 година затворио је већину холивудских продукција, а последице осећају и угоститељи, возачи, компаније за изнајмљивање и друга мала предузећа која подржавају индустрију, рекао је Кевин Клоуден, главни глобални стратег на Институту Милкен, који је спровео истраживање.

"Сви ови различити људи који пружају услуге подршке које омогућавају да се продукције одвијају – бивају погођени", рекао је Клоуден, који је био саветник индустрије и гувернера Калифорније.

Са штрајком писаца који сада траје 124. дан, штета за економију Калифорније - највећу у САД - надмашила је штету од 2,1 милијарде долара приликом последње велике холивудске индустријске акције 2007-08, када су чланови Удружења писаца Америке протестовали 100 дана.

Фиона Ма, министар финансија Калифорније, послала је "хитан апел" шефовима великих студија ове недеље у којем је критиковала њихов неуспех да постигну договор са синдикатима и позвала их да се врате за преговарачки сто. Напомињући да око 700.000 грађана Калифорније ради у индустрији забаве, она је рекла да су штрајкови угрозили "стабилност и вредност пензионерских инвестиција" у држави.

Удружење писаца и група која је представљала студије поново су започели разговоре почетком августа након периода "хлађења", што је подстакло наду да ће решење бити нађено. Преговори 22. августа ипак су неславно завршени. Представници удружења сценариста пожалили су се да су наишли на "придике" представника студија али не и на решење проблема.

Последњи застој изазвао је забринутост да би штрајкови могли да се наставе до јесени или касније. Већ неколико недеља није било разговора између студија и Удружења филмских глумаца од 160.000 чланова, чији су чланови штрајковали средином јула.

Студији су почели да померају филмске премијере за следећу годину, великим делом зато што правила штрајка спречавају глумце да промовишу своје филмове.

Осим директног утицаја на филмска и ТВ издања, продужени штрајкови ће имати значајан утицај на економију самог Лос Анђелеса.

Када се штрајкови реше, опоравак ЕјЕја неће бити "ни приближно тако брз као што бисте мислили", рекао је Клоуден. Многи глумци и писци могу наћи посао у другим градовима и неће бити доступни када се продукције наставе. Неки чланови екипа могу да се преселе у друге индустрије. Простор у студију може бити ограничен када се штрајкови окончају.

image