Магазин

Еми награде одложене због штрајка у Холивуду

Штрајк редитеља и глумаца који "тресе" Холивуд већ скоро два месеца, сада је у питање довеo и седамдесет петy доделy Еми награда која је првобитно била заказана за 18. септембар. Нови датум још увек није познат, а читава индустрија је у страху од непредвидивих последица штрајка.
Еми награде одложене због штрајка у ХоливудуGetty © Frazer Harrison

Драма у Холивуду не посустаје још од 2. маја, када је преко сто шездесет хиљада глумаца, новинара, спикера, водитеља и каскадера, који су чланови холивудског синдиката Саг-Афтра (Screen Actors Guild - American Federation of Television and Radio Artists), најавило да ће обуставити свој рад уколико Удружење филмских и телевизијских продуцената (АМПТП) не буде поштовало њихове захтеве, који укључују веће плате и одређене регулације о коришћењу вештачке интелигенције у индустрији.

Додела Еми награда одложена, нови датум церемоније није познат

Услед штрајка који букти, и церемонија доделе престижних Еми награда која је била заказана за 18. септембар званично је одложена, а нови датум (уколико се не деси потпуно отказивање) још увек није потврђен. Како се наводи од стране организатора манифестације, за одређивање новог датума неопходно је да се постигне договор са водећим ТВ кућама.

Синдикат Саг-Афтра је тренутно у преговорима са Алијансом филмских и телевизијских продукција по бројним питањима, а на агенди се налазе и употреба вештачке интелигенције у продукцијама, као и правична подела профита.

Иначе, ово је први пут да се додела Еми награда одлаже у више од 20 година - последњи пут датум манифестације се померао услед терористичког напада 11. септембра 2001. године.

Највећи скуп до сада на Тајмс скверу

Пре два дана, 26. јула, Удружење филмских глумаца и Америчка федерација радио и телевизијских уметника САГ-АФТРА одржали су до сада највећи скуп на Тајмс скверу у Њујорку, а организацију догађаја подржао је до сада највећи број филмских звезда као знак солидарности са колегама који штрајкују.

image