Економија

Перспектива немачке привреде све мрачнија: Економисти очекују дубљу рецесију у овој години

Институт за светску привреду је у јесењем извештају прогнозирао пад немачког БДП од пола процента, уместо 0,3 одсто, колико су била предвиђања у прогнозама од летос
Перспектива немачке привреде све мрачнија: Економисти очекују дубљу рецесију у овој годиниGetty © Sean Gallup

Перспектива немачке привреде се даље замрачује и економисти сада очекују дубљу рецесију у овој години, а Институт за светску привреду у јесењем извештају прогнозирао је пад немачког БДП од пола процента, уместо 0,3 одсто, колико су била предвиђања у прогнозама од летос.

Прогноза је ревидирана због слабости индустрије, кризе грађевинског сектора и пада приватне потрошње, преноси агенција ДПА.

Килски институт је наниже ревидирао и процену раста за 2024, па сада уместо раста од 1,8, очекује скромнијих 1,3 одсто, а истовремено предвиђа пад инфлације на 2,1 одсто 2024. и 2025.

"Сада је видљиво да стари индустријски пословни модел Немачке више не функционише. Привреда тешко излази на крај и са увећаним каматама које гуше тражњу и на домаћем и на глобалном тржишту. Централне банке су показале зубе у сузбијању инфлације, а немачка привреда сада мора да се докаже у том новом окружењу", рекао је председник Института за светску привреду Мориц Шуларик.

Економисти више не очекују да ће немачка привреда ове године живнути, иако је попустило оптерећење због учесталих боловања и уских грла у ланцима снабдевања из пандемије.

Шеф истраживања Штефан Котс је оценио да немачка привреда још не црпи свој потенцијал и да ће га у будућности ефикасније ангажовати.

"Међутим, БДП ће бити око три одсто мањи него што је до избијања пандемије изгледало могуће за 2024. и 2025. годину", навео је Котс.

image