Економија

Гутереш о климатским променама: Ми смо на аутопуту до пакла са ногом на гасу

Генерални секретар УН навео је да су САД и Кина најодговорније за климатске промене
Гутереш о климатским променама: Ми смо на аутопуту до пакла са ногом на гасуwww.globallookpress.com © Gehad Hamdy

Генерални секретар УН Антонио Гутереш одржао је говор на 27. самиту УН о климатским променама у Шарм ел-Шеику у Египту. Антонио Гутереш је изјавио да човечанство, суочено са глобалним загревањем и његовим последицама, мора или да сарађује или да нестане.

 "Човечанство има избор: сарађивати или нестати. Биће или пакт климатске солидарности или пакт о колективном самоубиству", изричит је био Гутереш.

Поново је апеловао на стварање историјског "пакта" између развијених економија и економија у развоју, како би се убрзала транзиција ка обновљивим изворима енергије.

Генерални секретар УН је издвојио Кину и САД као две земље које имају посебну одговорност да удруже напоре да пакт колективне солидарности постане стварност.

Навео је да се планета Земља приближава прекретници, после које ће климатски хаос бити неповратан. Сликовито је објаснио да смо "на аутопуту до климатског пакла са ногом на гасу".

Према Гутерешу, "неприхватљиво је, скандалозно и самодеструктивно" да су друге кризе, попут кризе у Украјини, потиснуле у други план борбу против климатских промена.

"Не заборавимо да је рат против природе сам по себи масовно кршење људских права", сликовито је објаснио генерални секретар УН.

Такође је назначио да свет мора да постигне нето нулту емисију до 2050. То је неопходно, ако потписници Париског споразума о клими из 2015. желе да остваре свој дугорочни циљ да задрже раст глобалне температуре за више од 1,5 степени у односу на прединдустријски ниво.

image
VV inauguration
banner