Свет

Риши Сунак пропушта климатски самит због домаћих проблема

Британски премијер бригу о клими препушта другима, а он се фокусира на решавање кризних ситуација у земљи
Риши Сунак пропушта климатски самит због домаћих проблемаwww.globallookpress.com © Martyn Wheatley/Keystone Press Agency

Премијер Велике Британије Риши Сунак неће присуствовати климатском самиту "COP27" који ће бити одржан у Египту у новембру, већ ће се у том периоду фокусирати на домаћа питања и велики фискални извештај, саопштила је његова канцеларија, а пренео "Ројтерс".

У јесењем извештају чије је представљање Сунак одложио за 17. новембар детаљно ће бити приказана планирана смањења потрошње и средњорочне фискалне прогнозе, будући да Министарство финансија настоји да попуни средњорочни буџетски мањак од чак 40 милијарди фунти.

План новоизабраног британског премијера је да се одмах ухвати у коштац са кризом изазваном повећањем трошкова живота и поврати међународни кредибилитет нарушен кратким мандатом његове претходнице Лиз Трас.

Уместо Сунака, на климатски самит ће отићи министри, али ће он ипак присуствовати самиту лидера Г20 у Индонезији, који се одржава неколико дана пре презентовања јесењег извештаја.

image
Парада победе у Москви уживо на РТ Балкан
banner